Пиранова

Судиите за наградата Жива 2023 година на работна средба во Љубљана

Во Вила Златица, седиштето на Форумот на словенските култури, за време на јунската средба се собра меѓународен тим од 14 судии за внимателно да ги проценат номинираните кандидати за наградата Жива 2023 година.

Судиите за наградата Жива 2023 година на работна средба во Љубљана Read More »

Меѓународниот симпозиум Пиранова повторно во живо

Откако Форумот на словенските култури од далечина ги организираше последните четири меѓународни симпозиуми поради епидемиолошката криза, шестиот симпозиум повторно беше организиран во живо. Во Пиран, 15 учесници и предавачи од шест земји се сретнаа и открија звучни бранови од различни агли. Главен фокус на шестиот меѓународен симпозиум, подготвен од Форумот на словенските култури (ФСК) во

Меѓународниот симпозиум Пиранова повторно во живо Read More »

Меѓународниот симпозиум Пиранова оддржан по петти пат

Како дел од Пиранова – меѓународниот центар за истражување на културното наследството, Форумот на словенските култури, во соработка со Европската музејска академија, го подготви петтиот меѓународен симпозиум. Експерти од седум земји дискутираа и предаваа за победата на дигиталниот свет. На далечина се одржаа и две онлајн работилници. Десет експерти од седум различни земји подготвија предавања

Меѓународниот симпозиум Пиранова оддржан по петти пат Read More »

За полифонијата на музеите на Пиранова симпозиумот

Како дел од планираните активности прилагодени на ситуацијата, ФСК го подготви третиот симпозиум во рамките на Центарот за истражување на културното наследство Пиранова. Повеќе од 50 учесници од 12 различни земји учествуваа во симпозиумот под наслов Полифонија на музеи.

За полифонијата на музеите на Пиранова симпозиумот Read More »

Меѓународен симпозиум Пиранова #2 за „Звуците“ на музеите

Во рамките на Центарот за истражување на меѓународното наследство Пиранова, ФСК подготви и втор симпозиум. Поради ограничувањата на патувањето во регионот, истиот се одржа онлајн, но сепак привлече повеќе од 40 учесници од 10 различни земји.

Меѓународен симпозиум Пиранова #2 за „Звуците“ на музеите Read More »

За културната рута на писателките на 13-тото Меѓународно летно училиште за музеологија

Под покровителство на Форумот на словенските култури, Факултетот за хуманистички студии на Универзитетот на Приморска, ICOM Словенија и Центарот за креативност на Музејот за архитектура и дизајн, се одржа 13-тото Меѓународно летно училиште за музеологија. Во рамките на ова летно училиште, ФСК ја претстави новата културна рута.

За културната рута на писателките на 13-тото Меѓународно летно училиште за музеологија Read More »

Рекорден број на учесници на 12-тото Меѓународно училиште за музеологија

Меѓународното летно училиште за музеологија беше одржано 12-та година по ред под покровителство на Форумот на словенските култури, и Универзитетот на Приморска, Факултетот за хуманистички студии, во соработка со општина Пиран. Дојдоа повеќе од 60 учесници од единаесет различни земји. Тема на фокус беа зборовите.

Рекорден број на учесници на 12-тото Меѓународно училиште за музеологија Read More »

Успешен првиот семинар Museums in Short – Се во еден

Во рамките на Пиранова – меѓународен центар за истражување наследство во Пиран и во соработка со меѓународните партнери, се одржа еднодневниот семинар Museums in Short – Се во еден. Судиите за наведената награда, експертите, филмските работници, уметниците, истражувачите и студентите од областа на културното наследство од пет различни земји (Холандија, Грција, Италија, Србија и Словенија)

Успешен првиот семинар Museums in Short – Се во еден Read More »

Scroll to Top