FSK и WWR во Европската престолнина на културата за 2022 година – Еш на Алзет

Помеѓу 8-ти и 10-ти септември 2022 година, во луксембуршкиот град Еш на Алзет, овогодинешната европска престолнина на културата, се одржа конференција и церемонијата за доделување награди на Европската академија на музеи, каде што Др. Андреја Рихтер ја претстави меѓународната фондација Форум на словенските култури и Културните рути на писателките (WWR), која годинава го доби сертификатот за Културни рути на Советот на Европа.

Европската академија на музеи, која е основана во 2009 година, е исклучително активна во музејскиот сектор во областа на образованието и истражувањето, а особено во областа за доделување награди, тесно соработувајќи со експерти од различни партнерски институции. Овогодинешната програма што ги придружуваше наградите ЕМА беше обележана со рефлектирање на теми кои ги покренаа прашањата за политичкиот отпор и улогата што уметничките музеи можат да ја играат во создавањето и менувањето на општественото влијание.

Практичниот дел од програмата на учесниците им понуди низа интензивни работилници, а посебна работилница беше посветена на сосема новите културни рути на жените писателки. Учесниците покажаа голем интерес за ваква комбинација на култура и туризам, а дел од нив изразија желба активно да се вклучат во проектот.

Scroll to Top