Поезијата и оваа година одекна во Словенската градина

ФСК по втор пат беше партнер на програмата Словенска градина на Саемот на книгата во Пула. На поетската вечер со наслов Мојата цел е – хоризонтот, која овој пат се одвиваше на отворено, посетителите можеа да ја слушнат поезијата на пет поети од словенскиот свет со драматизација и интерпретација од страна на Хрватскиот народен театар од Загреб.

Поезијата беше на преден план на 26-от Саем на книгата Сонувам книги (Sa(n)jam knjige) во Истра, кој беше одложен од зимскиот термин на почетокот на летото, и главно се одвиваше под отворено небо. Централниот настан на програмата Словенска градина, кој по втор пат беше подготвен од Саемот во Пула и ФСК, беше посветен на поезијата. Актерите на Хрватскиот народен театар Ивана Бобан, Лука Драгиќ, Славко Јурага, Барбара Вицковиќ и Силвио Вовк ја воодушевија публиката со интерпретации на песни од словенските поети Вислава Симборска, Ирена Врклјан, Владимир Висоцки, Среќко Косовел, Цеслав Милош, Вјачеслав Купријанов и Генади Алексејев. Моника Херцег и Мирна Рустемовиќ како дел од драматизацијата за нивната поетска претстава избраа избор на песни на Владимир Висоцки. При настапот ги водеше желбата да ги здружат словенските автори од различни периоди и да откријат што би се случило доколку би се нашле на ист простор каде би зборувале за љубовта, човекот, мали животни прашања, како и поголеми социјални проблеми.

На Саемот на книгата во продажба се најдоа и хрватски преводи од збирката Сто словенски романи.

Scroll to Top