Меѓународна златна музеолошка програма во Вила Златица

Придружете ни се во Вила Златица за програмата што ќе се одржи од 22-ри до 24-ти октомври 2023 година во Вила Златица и ќе се фокусира на врските помеѓу музеите како места на доверба. Состанокот е наменет за директори, менаџери, експерти и наградувани/номинирани музеи за наградата Жива.

Тема на семинарот: Врските/Музеите пред кризата со Леонтин Мајер – ван Менш и Петер ван Менш!

Темата Врските/Музеите пред кризата фрла светлина на актуелните кризни прашања во современото општество и ги поврзува со функционирањето на музеите. Главна тема на работилницата ќе биде како музеите се соочуваат со глобални проблеми (еколошки проблеми, природни катастрофи, вонредни ситуации и разни социјални проблеми) и како придонесуваат за нивно надминување и решавање. Програмата, исто така, анализира различни етички предизвици и прашања – особено во процесот на реституција и репатријација на музејски предмети и збирки, справување со тешкото и контроверзно наследство, ефектите на масовниот туризам врз наследството итн.

Со поставувањето на вакви прашања, работилницата ги нагласува иновативните и активни пристапи на музејот, презентира иновативни работи и покажува успешни решенија во неизвесни ситуации и нови модели на работа. Посебно внимание посветуваме на презентацијата на добрите практики на музеите на ФСК.

Не ја пропуштајте оваа можност да се поврзете со експерти и да ја истражите трансформативната моќ на музеите!

Scroll to Top