„Културните рути на писателките“ во Ханија, Крит и официјално го добија сертификатот „Културни рути“ на Советот на Европа

На отворањето на 11-тиот годишен советодавен форум за Културни рути на Советот на Европа, што се одржа во Ханија, Крит, Грција, свечено беа доделени и сертификатите на новите културни рути.

На постоечките 45 културни рути годинава им се приклучија три нови, меѓу кои и Културните рути на писателките, иницирана од Форумот на словенските култури. Рутата ги следи стапките на писателките од крајот на 19-ти и 20-ти век, поврзува 6 земји и досега вклучува 14 разнолики писателки. Во својот говор при доделувањето на сертификатот, претседателката на Културните рути на писателките и директорка на ФСК, Андреја Рихтер, изјави дека се особено горди на фактот што тоа се први културни рути на Советот на Европа со седиште во Словенија, бидејќи литературата е еден од темелите на словенската култура. „Но, точно е и дека на централниот плоштад на словенечката престолнина има статуа на поетот Франц Прешерн – додека пак, улогата на жената е ограничена со симболичната муза на неговото рамо и историската муза која се потпира низ прозорецот на другата страна на плоштадот. Културните рути на писателките ги враќаат жените на сцената, и историски и симболично, бидејќи многу од нив биле занемарени и турнати настрана во минатото“, додаде таа.

На Крит се собраа повеќе од 400 учесници: претставници на културните рути, земји-членки на Проширениот делумен договор за културни рути на Советот на Европа, претставници на Советот на Европа, соработници и партнери на програмата и на Европскиот институт за културни рути, кој заедно со Проширениот делумен договор за културни рути, рутата на Советот на Европа се организира секоја година во соработка со локалните партнери. Форумот годинава се одржа под наслов „Културните рути на Советот на Европа: чувари на европските вредности, наследство и дијалог“, а почесното покровителство на настанот го презеде грчката претседателка Катерина Сакеларопулу.

Многу учесници разменија искуства, добри практики, разговараа за проблемите и предизвиците, како и за идните и развојните насоки на програмата „Културни рути“ на Советот на Европа. Претставниците на културните рути и земјите-членки на продолжениот договор се сретнаа на посебни состаноци, а беа организирани и Б2Б средби.

Покрај „Културните рути на писателките“, годинава Сертификат за културни рути на Советот на Европа беше доделен и на „Рутите на бајките“ и „Рутите на историските кафулиња“.

Scroll to Top