Трансформации

Проектот Трансформација продолжува

Проектот „Трансформации: ОД словенската традиционална носија до модерни креации“ на Форумот на словенските култури (ФСК) е во полн ек. Во мај 2023 година беа фотографирани колекциите на дизајнери од Полска, Чешка, Хрватска, Северна Македонија и Црна Гора, а во септември се очекува сеопфатна презентација на проектот во Музејот на применета уметност во Белград.

Проектот Трансформација продолжува Read More »

Маја Гојковиќ, претседателката на Управниот одбор на ФСК, на работна средба во Вила Златица

На работната средба во Вила Златица, вицепремиерката, министерка за култура на Република Србија и претседателката на Управниот одбор на ФСК, Маја Гојковиќ и директорката на Форумот на словенските култури, Андреја Рихтер, разговараа за спроведувањето на програмата на ФСК насочена кон промоција на културата на словенските земји.

Маја Гојковиќ, претседателката на Управниот одбор на ФСК, на работна средба во Вила Златица Read More »

Колекцијата Eggomania на турнирот за голф во Моравске Топлице

Колекцијата Eggomania, дизајнирана за FSK од словенечката модна дизајнерка Јелена Проковиќ, го разигра меѓународниот турнир во голф во Моравске Топлице и остави одличен впечаток. Словенечката модна дизајнерка Јелена Проковиќ за својата колекција Eggomania која беше дизајнирана специјално за проектот FSK Transformation, изјави дека пронашла инспирација во древните обичаи на Бела Краина. Ја маѓепсала Белокрајнската народна

Колекцијата Eggomania на турнирот за голф во Моравске Топлице Read More »

Бугарскиот творец Божилов меѓу победниците на BigSEE

Бугаринот Николај Божилов, кој за проектот на Форумот на словенските култури Трансформација ја дизајнираше колекцијата Spirit, е меѓу добитниците на годинешната BigSEE награда од областа на модниот дизајн. Тој ја доби Националната награда за истражување на бугарската традиција и нејзино поставување во современ дизајн.

Бугарскиот творец Божилов меѓу победниците на BigSEE Read More »

Од царска круна до современи креации

Како дел од проектот Трансформации, словенските модни дизајнери беа инспирирани од разни приказни од културното наследство. Брачниот пар Галина и Николај Бирјуков ја именуваа колекцијата по Сребрениот прстен на Русија, кој во рамките на меѓурегионалните иницијативи спојува бројни катедрали, цркви, манастири, палати, градини, тврдини и музеи и гравитира на северозапад, каде што покрај Балтичкото Море

Од царска круна до современи креации Read More »

Форумот на словенски култури се претставува со изложбата Трансформација

Меѓународната установа Форум на словенските култури ја отвори изложбата Трансформација: ОД словенската традиционална носија ДО модерните креации во Градската општина на Љубљана. Ќе биде достапна за посета до 8-ми март.

Форумот на словенски култури се претставува со изложбата Трансформација Read More »

Трансформација на словенското наследство со модерни креации

За време на приемот на странските делегации на културниот форум во Санкт Петербург, ФСК премиерно го претстави својот нов проект „Трансформација: ОД традицијата на словенската носија до модерни креации”.

Трансформација на словенското наследство со модерни креации Read More »

Scroll to Top