ФСК на руско-српскиот културен форум

На покана на Маја Гојковиќ, српски вицепремиер и министер за култура и медиуми и заменик-претседател на ФСК, и Олга Јарилова, заменик-министер за култура на Руската Федерација, Форумот на словенските култури присуствуваше на руско-српскиот културен форум во Белград.

Главен фокус на руско-српскиот форум беа културата и туризмот, а учесниците беа претставници на библиотеки, театри, филмска индустрија и креативни индустрии од Русија и Србија. Некои од најпрестижните руски музеи се претставија и на „road“ шоуто на музејот. Во своето воведно обраќање на пленарната сесија, на која присуствуваа високи претставници на министерствата за култура и туризам на двете земји, директорката на ФСК изјави: „Сите сме свесни за социјалното влијание на културниот туризам – помага да се зајакне идентитетот, да се подобри интеркултурното разбирање и зачувување на подрачјата. Се разбира, не треба да го занемариме неговиот придонес за локалната економија“.

Рихтер присуствуваше и на дел посветен на музеите. Таа ги претстави активностите на ФСК во областа на културното наследство и наградата Жива за најдобар словенски музеј и културен и природен споменик во словенските земји. На специјална конференција за културните рути, таа зборуваше и за Културните рути на писателките, проект кој се бори за сертификат за културна рута на Советот на Европа. Според нејзиното мислење, се уште се третираат актуелните прашања кои имаат голем, културен, образовен и пред се, туристички потенцијал, и со своите активности привлекуваат разновидна публика и целни групи.

Форумот, кој нуди многу можности за средби, презентации и вмрежување на културните институции и туристички организации од двете земји, беше проследен со богата културна програма. Меѓу другото, во Националната библиотека на Србија беше отворена изложба по повод 200-годишнината од раѓањето на Ф.М. Достоевски, а за овој руски книжевен гигант беше дискутирано и на специјален симпозиум.

Scroll to Top