Фестивал Фабула со Ана Марван во градината на Вила Златица

Во рамките на овогодинешниот фестивал Фабула, во градината на Вила Златица се одржа првиот јавен настан, литературна вечер со Ана Марван. Преку овој настан, Форумот на словенските култури, со свое седиште во Вила Златица, со својата градина се придружува на бројните места во Љубљана каде што ќе се одржат настани на отворено.

Најпрво со прошетка низ градските улици на Љубљана со водичот Пиа Скушек со наслов Мистеријата на женската книжевна Љубљана и откривање на животот и литературата на словенечките писателки, вклучително и повеќејазичните поетеси и писателки. Следува заклучок со модерната повеќејазична авторка Ана Марван во градината на Вилата Златица.

На литературната вечер, која истовремено претставува и првиот јавен настан одржан во градината на вилата на поранешниот градоначалник на Љубљана Иван Хрибар, Марван го претстави својот втор роман Забубљена. Вечерта започна и заврши со настап на гитаристката Катја Поровна Силич.

Свежината на зелениот тепих со кулисите на вилите во Рожна долина се покажа како одлично ново место за вакви или слични настани на отворено во Љубљана. ФСК сака, во соработка со разни партнери, да организира што е можно повеќе настани од ваков вид во иднина.

Scroll to Top