Новости

Архива

ФСК ќе учествува и на третиот Саем на отворено

Форумот за словенски култури по трет пат се приклучи на Саемот на отворено и ѝ ги понуди на пошироката јавност книгите од збирката 100 словенски романи, како и единствената светска монографија за словенските кулинарски традиции, Со Словените на маса.

Проекти »

ФСК по втор пат на Саемот на отворено

Второто издание на Саемот на отворено, организиран од канцеларијата во Љубљана, градот на литературата на УНЕСКО, беше оддржан во Љубљанскиот парк Ѕвезда. ФСК и овој пат учествуваше со својата понуда на словенски преводи од збирката 100 словенски романи и книгата Со Словените на маса.

Проекти »

Од царска круна до современи креации

Како дел од проектот Трансформации, словенските модни дизајнери беа инспирирани од разни приказни од културното наследство. Брачниот пар Галина и Николај Бирјуков ја именуваа колекцијата по Сребрениот прстен на Русија, кој во рамките на меѓурегионалните иницијативи спојува бројни катедрали, цркви, манастири, палати, градини, тврдини и музеи и гравитира на северозапад, каде што покрај Балтичкото Море

Проекти »

Онлајн обука за Културните рути на писателките

Во Форумот на словенските култури, во рамките на подготовките за официјалното сертифицирање на новата Европска културна рута на писателките, беше одржана онлајн обука организирана од страна на Европскиот институт за културни рути.

Проекти »

Онлајн состанок на судиите за наградата Жива 2020

Судиите за наградата Жива 2020 се сретнаа онлајн наместо во живо во Белград (Србија) на нивниот редовен годишен состанок. Разменија искуства за време на пандемијата во своите земји, известуваа за пријавите на кандидатите за наградата Жива и одлучија дека доделувањето на наградата ќе се одржи наместо оваа година, во есента 2021 година.

Проекти »

Да се најдеме на Интернет!

За да бидете во контакт со Вас и Вашата публика, Ве покануваме да ги споделите Вашите содржини (виртуелни, визуелни…) и линкови до нас.
Заедно сме посилни и подостапни!

Проекти »

ПОСЕБНО ИЗДАНИЕ – КОВИД-19

Новиот коронавирус Ковид-19 сериозно влијае на полето на уметноста и културата, а особено на полето на културното наследство. Културните центри се затворени, претставите и фестивалите откажани, музејски изложби се осамени…
Сепак, нашата мисија е сè уште многу жива и присутна. Да започнеме да комуницираме и да бидеме одговорни!

Проекти »

ПРИЈАТЕЛИ И КОЛЕГИ ВО ЗАГРЕБ

Тешко си замислууваме како при соочувањето со пандемиската криза КОВИД-19, бевте под дополнителен стрес од најмоќните земјотреси од 1880 година. Нажалост, истите оштетија, па дури и уништија, многу артефакти од културното наследство, кои беа внимателно зачувани низ генерациите. Во време кога пред Вас, а и пред сите нас се соочувате со нови предизвици, посакуваме да

Проекти »
Scroll to Top