„Културните рути на писателките“ на свечена церемонија го добија сертификатот за културна рута на Советот на Европа

Културните рути на писателките“, кои поврзуваат седум земји и се посветени на женските авторки од почетокот на 19-от и 20-от век и нивниот инспиративен живот и литературни приказни, минатата година го добија сертификатот „Културни рути“ на Советот на Европа и станаа 48-ма европска културна рута која може да се пофали со оваа престижна титула и прва со седиште во Словенија, а сертификатот годинава го добија на свечена церемонија и во матичната земја.

На свечената церемонија што се одржа во Народното собрание на Република Словенија, директорот на Европскиот институт за културни рути и извршниот секретар на Проширениот парцијален договор за културни рути на Советот на Европа др. Стефан Доминиони и претседателот на Народното собрание на Република Словенија маг. Уршка Клакочар Жупанчич претставниците на Културните рути на писателките официјално го добија сертификатот за Културни рути на Советот на Европа. На насобраните гости – членови на Културните рути на писателките, политички и дипломатски претставници, претставници на културните рути и други поканети гости – им се обратија: др. Андреја Рихтер, претседателката на Здружението за култура и туризам Културни рути на писателките – Тамара Вонта, претседателката на Комисијата за култура на Националното собрание и шеф на Делегацијата на Националното собрание во Парламентарното собрание на Советот на Европа – Шпела Спанжел, генералната директорка на Директоратот за културно наследство при Министерството за култура – маг. Уршка Клакочар Зупанчич и др. Стефано Доминиони.

Д-р. Андреја Рихтер, меѓу другото, изјави: „За Културните рути на писателките, сертификатот, овој знак на квалитет, како што сакаме да го нарекуваме, е награда за нашите напори, но уште повеќе поттик за уште повеќе, за уште подобро размислување и дејствување надвор од воспоставените рамки, за што сме инспирирани од нашите авторки“.

Тамара Вонта па додаде: „На настани како денешниот, се чини дека парламентарните ходници се окупирани со посебна енергија, поинаков речник и потопли бои на изговорените зборови, па затоа сме особено среќни поради ваквите средби и нашата мисија добива сосема поинакво изразување. Можеби дел од ова може да се припише на фактот дека културата е исчистена од сите себични навлаки, таа е обединувачка сила, не е само цел, таа е пред се пат. Патот на кој го среќаваме најдоброто кај нас и кај другите. Затоа сме горди што нашата земја е дом на една од 48-те рути сертифицирани од Европскиот институт за културни рути. Но, ние сме особено горди што во исто време оваа рута е и прва за жените, за многу посебни жени во време кое не беше особено поволно за нив“.

Програмата ја збогатија музичарите Александра Наумовски Потиск и Мартина Бургер со соло на поезијата на словенските поети од 19-иот век, а настанот го координираше Боштјан Ромих.

На маргините на свеченото доделување на наградите, во деловниот дел од програмата беа остварени и средби и состаноци со директорот на Европскиот институт, чија цел беше запознавање на Словенија и поактивно учество во програмата „Културни рути“ на Советот на Европа. Стефано Доминиони се сретна со државниот секретар во Министерството за култура Матевж Челик Видмар и генералниот директор Шпела Спанжел и пратеничката Тамара Вонта, која ја предводи словенечката парламентарна делегација во Парламентарното собрание на Советот на Европа.

Доминиони се сретна и со претставниците на културните рути кои минуваат низ Словенија, и др. Маја Турншек од Факултетот за туризам на Универзитетот во Марибор, која е и членка на академската мрежа на Европскиот институт за културни рути. Тие му ги презентираа нивните досегашни активности и заложби за поголема поврзаност и соработка меѓу културните рути и искористувањето на синергиите меѓу нив, како и подобрата видливост на програмата Културни рути на Советот на Европа во Словенија. Формализацијата на учеството на културните рути на Советот на Европа во поединечни земји и нивната видливост веќе извесно време беа во центарот на дискусиите на меѓународните состаноци за иднината и развојот на оваа важна европска програма, која ги преплетува културата и туризмот и ги надополнува со европските вредности и начин на живот.

Фото: Борис Претнар

Scroll to Top