Главната награда ЖИВА 2020 доделена на Музејот за резбарство и Етнографскиот музеј на отворено ЕТАР

Меѓународната фондација Форум на словенските култури, во соработка со Министерството за култура и информации на Република Србија и српските партнерски институции во Белград, ги додели наградите за најдобри словенски музеи. Покрај главната награда, која ја доби Музејот за резбарство од Босна и Херцеговина, третата награда беше доделена и за најдобар споменик на културата и природата во словенските земји. Истата беше доделена на Регионалниот етнографски музеј на отворено ЕТАР од Бугарија.

Оваа година 20 музеи од 11 словенски земји се натпреваруваа за наградата Жива за најдобар словенски музеј и најдобар културен и природен споменик во словенските земји. На седмото по ред церемонијално доделување (претходните беа во Скопје, Санкт Петербург, Задар, Блед, Прага и Бар), наградата Жива за најдобар словенски музеј ја доби Музејот за резбарство од Коњиц, Босна и Херцеговина. Стручното жири, составено од 13 музејски експерти од словенските земји и Музејската европска академија, по трет пат го избра и добитникот на наградата Жива за најдобар културен и природен споменик во словенските земји. Истата беше доделена на Регионалниот етнографски музеј на отворено ЕТАР од Габрово, Бугарија.

Покрај главната награда, наградата Жива за музејско водење им беше доделена на Националниот литературен меморијален музеј Иван Франко (Лавов, Украина).  Рударскиот музеј Забрзе (Забрзе, Полска) ја доби наградата за отвореност и привлечност за посетители, Галеријата Божидар Јакац (Костањевица на Крка, Словенија) ја доби наградата за креативност, Центарот за посетители на „Куќата на бајките“ на Ивана (Огулин, Хрватска) ја доби наградата за раскажување приказни и Музејот на уметност во Јарослав (Јарослав, Руска Федерација) ја доби наградата за ефикасно користење на ресурсите. Жирито додели и почесно признание на Националниот музеј во Белград (Србија).

„Меѓу бројните значајни активности на Форумот секако се и зачувувањето на вековните вредности, негувањето на словенските јазици и натамошното градење на словенските културни идентитети. Овие вредности можат да станат повидливи само ако работиме заедно за да ги промовираме на глобално ниво. На овој начин ја промовираме културната различност и истовремено придонесуваме со нашиот удел на словенските култури во глобалниот дијалог“, изјави Маја Гојковиќ, вицепремиер на Република Србија и претседател на Управниот одбор на Форумот на словенските култури. Андреја Рихтер, директорката на Форумот на словенските култури, додаде: „ЖИВА, наградата за најдобар словенски музеј и културен и природен споменик, е платформа која промовира и негува дијалог за словенското наследство и неговата уникатност. Пред се, е и простор каде што можеме да го „запознаеме“ словенското наследство, да добиеме информации за него, да се поврземе со локацијата и да одлучиме да го посетиме музејот за подобро да го запознаеме.“

Во последните седум години, наградата ЖИВА поврза повеќе од 135 словенски музеи. Орхан Никшиќ, директорот на Музејот за резбарство, најдобриот словенски музеј за 2020 година, наградата ја додели на поранешните и сегашните мајстори за резбарство во Коњиц.

Scroll to Top