Галеријата Матица Српска прослави 175 години од своето постоење

На почесниот јубилеј на Галеријата Матица Српска кој беше прославен на гала средба, на соработниците и пријателите на институцијата им беа доделени и посебни признанија во знак на благодарност за плодната соработка.

Галеријата „Матица Српска“ во октомври ги прослави своите почесни 175 години. По повод овој голем јубилеј на собирот се обратија: др. Тијана Палковљевиќ Бугарски, директорка на галеријата „Матица Српска“, проф. д-р. Драган Станиќ, претседател на Матица Српска и Маја Гојковиќ, вицепремиерка и министерка за култура и информирање на Република Србија, која е и претседател на Управниот одбор на ФСК. Таа изјави дека Галеријата „Матица Српска“ е рангирана меѓу најистакнатите и најпрепознатливите музеи во регионот, а нејзиниот континуитет говори и за успешното исполнување на мисијата за зачувување на националниот и културниот идентитет.

На свечената средба беа доделени јубилејни награди на соработниците и пријателите на институцијата. Меѓу примателите беше и Форумот на словенските култури, во чии рамки функционира Галеријата „Матица Српска“ и ја шири свеста за посебната природа на словенското наследство во сите области на создавањето, но особено во областа на културното наследство. Директорката Андреја Рихтер ја прими јубилејната награда во име на ФСК.

Соработката меѓу ФСК и Галеријата „Матица Српска“ беше одбележана во 2014 година, кога Галеријата „Матица Српска“ ја доби првата награда „Жива“ за најдобар словенски музеј. Во 2019-тата година, во конкуренција на дваесет и пет музеи од дванаесет словенски земји, галеријата го доби специјалното признание на наградата Жива за лидерство, со која беше препознаена како водечки уметнички музеј, кој се одликува со бројни соработки, добра комуникација, јасна мисија и цели.

Scroll to Top