FSK и ICOM SEE во Прага – чекор по заеднички пат

На 26-тата Генерална конференција на ICOM, Форумот на словенските култури и Меѓународниот музејски совет на Југоисточна Европа подготвија тркалезни маси. Главен фокус беа заедничките корени и нивната важност во обезбедувањето мир, како и заканата на наследството во вонредни ситуации како што е војната. На состанокот присуствуваа 50 експерти.

„Настаните што заеднички ги подготвивме на Генералната конференција на ICOM заедно со FSK и ICOM SEE се важен чекор на нашиот заеднички пат. Веруваме дека Југоисточна Европа може многу да го научи остатокот од стариот континент и светот“, изјави др. Андреја Рихтер, директорката на ФСК, и додаде дека заедничката порака е:
„… ајде сите да ја исполниме историската и етичката задача. Ајде да останеме експерти додека им помагаме на другите да ги разберат, не само нашите, туку и универзалните вредности. Да го цениме нашето наследство како заедничко – и никогаш да не го паднеме овој основен тест за човечка правда“.

На тркалезната маса за заканата на наследството, на која учествуваа и експерти од Украина и Босна и Херцеговина, во преден план беше војната. Насобраните зборуваа за заштитата на збирките и објектите, како и за толкувањето на општествените промени, кои помагаат да се разбере зошто на прво место се случуваат воени ситуации.

Во светлото на централната тема на овогодинешната генерална конференција, која ја истакнува моќта на музеите, беше истакнато и дека една од главните задачи на музеолозите во последните триесетина години беше да му покажат на светот дека наследството и историјата не се нешто старо и античко, туку напротив, современо.

Домаќин на воведниот собир на членовите на ICOM SEE и FSK беше Чешкиот национален земјоделски музеј. На собирот се обрати директорот Зденек Новак, а им се придружи и амбасадорката на Република Словенија во Прага, нејзиното височество Екс. М-р. Тања Стрниша. Како дел од културната програма настапи чешката сопранистка Маркета Фасати.

Scroll to Top