Новости

Архива

ФСК доби 22 апликации од 12 земји за наградата Жива 2020

Форумот на словенските култури оваа есен – 2020 година, по седми пат ќе ја додели наградата Жива за најдобар словенски музеј и по трет пат наградата за најдобар природен и културен споменик во словенските земји. За годинашните награди ќе се натпреваруваат 22 музеи од 12 словенски земји.

Проекти »

Форумот на словенски култури се претставува со изложбата Трансформација

Меѓународната установа Форум на словенските култури ја отвори изложбата Трансформација: ОД словенската традиционална носија ДО модерните креации во Градската општина на Љубљана. Ќе биде достапна за посета до 8-ми март.

Проекти »

Чекор напред на Културните рути на писателките

ФСК ја започна годината со интензивни подготовки за започнувањето на новиот проект Културни рути – Културни рути на писателките. На работниот состанок кој се одржа во просториите на фондацијата присуствуваше претседателката на Програмскиот одбор, Анкица Пучариќ.

Проекти »

ФСК збогати неколку библиотеки со своите донации

За време на прославата на 15-годишниот јубилеј, ФСК се погрижи словенската литература да биде уште подостапна на читателите со помош на збирката 100 словенски романи. Фондацијата за таа цел донираше книги од наведената збирка на неколку библиотеки.

Проекти »

Зелено светло за новиот проект Словенски градини

Во рамките на новиот проект Словенски градини и активностите поврзани со истиот, се нуди можност за конструктивна соработка на локалните заедници, граѓанското општество, државните институции и ФСК. На воведната средба на партнерите во проектот, градоначалниците на општините на обалата и нивните претставници се запознаа со проектот и дадоа зелено светло за неговото започнување.

Проекти »

ФСК ќе продолжи да биде партнер на Санкт Петербург, потпишани се 4 нови меморандуми за соработка

Форумот на словенските култури ќе продолжи и во иднина да соработува со Санкт Петербург. Врз основа на веќе потпишаните меморандуми, ветено е и партнерство со Министерството за култура, туризам и архиви на Руската Република Коми, Руската државна библиотека, како и Руската унија на музички музеи. Ќе се зајакне и досегашната соработка со Серуската државна библиотека за странска литература Рудомино.

Проекти »

Словенската градина во Пула не е минлива приказн

Форумот на словенските култури, во соработка со Саемот на книгата Сонувам книги (Sa(n)jam knjige) во Истра, започна да ја изведува новата програма Словенска градина. Во рамките на истата, на јубилејниот, 25-ти саем во Пула учествуваа современи руски автори, а на престижна локација на самиот саем беше претставена и збирката 100 словенски романи.

Проекти »

За наградата Жива на есенскиот собир во Посавскиот музеј Брежице

Форумот на словенските култури, додели номинација на Посавскиот музеј Брежице за наградата Жива како кандидат за најдобар словенски музеј за 2019 година за време на есенскиот собир со локалните Посавци и гости и изложбата Четири елементи: 3 – ЗЕМЈА.

Проекти »

Форумот на словенските култури го дочека својот 15-ти јубилеј

Форумот на словенските култури годинешниот 15-ти јубилеј го прослави со дипломатски социјален настан. Организиран беше во соработка со Високата школа за угостителство, велнес и туризам Блед, др. Јанез Богатај, Општина Блед и Културниот институт Блед. На прославата, партнерите и пријателите на ФСК, заедно со студентите, ги откриваа богатите вкусови на словенските земји собрани во првата

Проекти »

Вашето наследство е наше наследство

Во рамките на VIII. Меѓународен културен форум во Санкт Петербург, ФСК ја додели наградната скулптура Жива на најдобриот словенски музеј за 2019 година и најдобриот природен и културен споменик во словенскиот свет. На посебна тркалезна маса пак, претставници на руските и словенските музеи дискутираа за важноста на словенското наследство во глобален контекст.

Проекти »
Scroll to Top