Музеј на резбарството (БиХ), добитник на наградата Жива 2020 година, исто така и добитник на наградата Micheletti

Во европската престолнина на културата Еш на Алзет, меѓу 8-ми и 10-ти септември се одржа конференцијата и церемонијата за доделување награди на Европската академија на музеи. Меѓу победниците беше и Музејот на резбарството од Коњиќ (БиХ), добитник на наградата Жива во 2020 година. Музејот на емиграцијата во Гдиња (Полска), добитник на наградата Жива во 2018 година, доби специјално признание за наградата ДАСА.

Дводневната програма со презентациите на следните лица: министерот за култура на Луксембург Сем Тансон, претставникот на проектот Еш 2022 Ненси Браун, градоначалникот на Еш Џорџ Миш и директорката на Форумот на словенските култури и претседателка на Културните рути на писателките др. Андреја Рихтер беше крунисана на 10-ти септември 2022 година во 18 часот со доделувањето на наградите на Европската академија на музеи. Финалистите се натпреваруваа за дури три награди: ЕМА, Micheletti и ДАСА. Наградата ЕМА е основана со цел да се оддаде признание на организациите, истражувачите и културните институции кои постигнуваат исклучителни резултати во истражувањето и имплементацијата на проекти преку насочување на развојот на музеолошкиот дискурс на меѓународно ниво. Главните теми на наградата Micheletti се политичките идеологии, технологијата, екологијата и работата. Тоа е најпрестижната европска награда за иновативни музеи во секторите на науката, технологијата, работата и историјата на 20-ти век. Наградата ДАСА се фокусира на луѓето и нивните физички, интелектуални, социјални и културни потреби. Се стреми да ја привлече пошироката јавност и да постигне ефикасност на општествено ниво.

Одборот на EMА за Музејот на резбарството, добитник на наградата Micheletti, изјави: „Бевме импресионирани од многуте практични инсталации на неодамнешните пронајдоци и модерната технологија, како и од новата соработка помеѓу науката, индустријата и музеологијата. Вклучувањето на посетителите во истражувањето на многуте аспекти на иднината од науката и фантастиката е восхитувачко“.

За Музејот на емиграцијата, кој доби специјално признание за наградата ДАСА, одборот изјави: „Музејот е живописна институција, длабоко вклучена во проблемите на полското општество. Тоа е одличен пример за поврзување на сите можни општествени нишки во многу добро осмислен едукативен пристап… Тоа е модел за иднината на музеите“.

Наградата ЕМА ја доби проектот I-On, во кој учествуваа шест музеи и еден универзитет од седум европски земји. Тие ги истражуваа последиците од миграциските процеси во нивната земја/регион, а резултатот беше заедничка мобилна изложба „Идентитет на ветрот“. Меѓу учесниците е и Музејот на поновата историја на Словенија, кој годинава се натпреварува за наградата Жива.

Во ФСК, сме пресреќни за доделените награди и признанија, кои ја покажуваат важноста и релевантноста на музеите од земјите каде што се зборуваат словенски јазици.

Scroll to Top