Маја Гојковиќ, претседателката на Управниот одбор на ФСК, на работна средба во Вила Златица

На работната средба во Вила Златица, вицепремиерката, министерка за култура на Република Србија и претседателката на Управниот одбор на ФСК, Маја Гојковиќ и директорката на Форумот на словенските култури, Андреја Рихтер, разговараа за спроведувањето на програмата на ФСК насочена кон промоција на културата на словенските земји.

Главна тема на средбата беше зајакнатата соработка меѓу Република Србија и ФСК, особено како дел од проектите Културни рути на писателките и Трансформации: ОД словенската традиционална носија до модерните креации. Во септември 2023 година, ФСК ќе учествува на активност во Чачак, каде се очекува да биде претставена збирката 100 словенски романи. Оваа година културните активности во овој град се одвиваат под слоганот Чачак 2023 – Прва национална престолнина на културата, кој е еден од најважните проекти на Министерството за култура на Република Србија, по моделот на Европската престолнина на културата. Во 2023-та година ќе бидеме почестени со презентација на историјата на градот, важните личности, нематеријалното и материјалното културно наследство и помалку познатите староградски приказни.

Посебно поглавје од соработката меѓу Гојковиќ и Рихтер во наредните месеци ќе биде активното организирање на 20-тата годишнина на Форумот на словенските култури, почнувајќи од Љубљана, а завршувајќи во Српската национална престолнина на културата 2024 година – Ужице. Со нетрпение очекуваме да го прославиме овој јубилеј во стил.

Српската делегација уште еднаш великодушно придонесе за збогатување на библиотеката на ФСК со донирање книги. Ни беше подарено антологиско издание на Десетте периоди на српската литература, во издание на Матица српска. Иницијатор и главен уредник на зборникот е академикот Миро Вуксановиќ.

Scroll to Top