Гостување на Љубљанскиот куклен театар во Вила Златица

Во Форумот на словенските култури, со цел збогатување на програмските активности во Вила Златица и развивање на нова публика, се поврзаа со Љубљанскиот куклен театар. Со две распродадени претстави, Сапрамишка за прв пат беше домаќин во дворот на вилата на поранешниот градоначалник на Љубљана, Иван Хрибар.

Вилата Златица на Хрибар со својата магична градина речиси во центарот на Љубљана станува ново место за настани. Во Форумот на словенските култури ги збогатуваат своите програмски активности и настани во главниот град со настани на отворено. Во исто време, тие ја развиваат својата нова публика, вклучувајќи ја пошироката јавност и семејствата со мали деца.

Токму за малите деца беше наменета и претставата на куклениот театар Сапрамишка, Љубљана. „Последниот период, поради ограничувањата што го обликуваа нашето работење, театарот поактивно се вклучи во различни простории на отворено, кои овозможуваат порелаксирана интеракција со публиката. Една од најважните насоки за дејствување во културата е да се овозможи пристапност, а местата на отворено се идеални за оваа намена. Овозможуваат контакт со публика која сè уште не сме успеале да ја привлечеме во театарските сали, а можеби така и за првпат да стапат во контакт со театарската уметност. Секое од местата на отворено што ги прифативме во ова време има свој шарм и карактер, а градината на вилата Златица на Хрибар не е исклучок. Се издвојува затоа што е сè уште непозната за жителите на градот и затоа е возбудлива, а тоа е уште една непроценлива зелена оаза на нашиот главен град“, изјави Урош Коренчан, директор на куклениот театар Љубљана, за првата турнеја и двете распродадени претстави, додавајќи дека соработката со Форумот на словенските култури носи додадена вредност на поширокото вмрежување на театарот и како таква ќе продолжи да биде важна и во иднина.

Scroll to Top