Во Вила Златица се одржа маалска средба

Неодамнешната средба, која беше организирана за соседите во вилата Златица, помина во пријатна атмосфера и слушање на приказните од Рожна долина за минатото, особено за ќерката на Иван Хрибар – Златица, на која многумина сè уште се сеќаваат. На средбата се приклучи и германската амбасадорка во Словенија Натали Каутер и нејзиниот сопруг.

Рожна Долина е основана по земјотресот во 1895 година. Во тоа време биле уништени многу од најстарите куќи во Љубљана, кои обезбедувале поволни станови за работниците. Во знак на солидарност, Словенечкото здружение на градежни работници започнало да гради куќи за своите членови. Меѓу другото, тие го изградија и просторот меѓу железницата и Вечниот пат, по кој многу истакнати Љубљанчани ги изградиле своите вили. Со текот на годините, Рожна Долина стана зелено и пријатно соседство каде претставници на различни земји, вклучувајќи ги Соединетите Американски Држави, Италија, Обединетото Кралство, Кина, Германија и Бугарија, ги избираа своите дипломатски резиденции.

Собирот го поздрави др. Андреја Рихтер, која искрено им се заблагодари на присутните за исклучително топлото добредојде при заживувањето на вилата Златица, чии простории од 2021-та година ги пополнува меѓународната фондација Форум на словенски култури. Средбата беше одлична можност за жителите на Рожна долина да го зајакнат своето чувство за заедница и да ја продлабочат својата благодарност за извонредната историја на нивното соседство.

Scroll to Top