Slovanska beseda na 50. mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu

Slovanska beseda na 50. mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu

V okviru jubilejnega, 50. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu v organizaciji slovenskega centra PEN, je potekala okrogla miza pisateljev iz slovanskih držav z Jennifer Clement, predsednico mednarodnega PEN. Slovanski pisatelji pa so se zbrali tudi na literarnem večeru, ki ga je vodila urednica zbirke 100 slovanskih romanov, Dubravka Đurić Nemec iz Hrvaške.

Tema pogovora s predsednico mednarodnega PEN je bila Cenzura in samocenzura v totalitarnih režimih in mladih demokracijah slovanskih držav. Clementova je uvodoma spregovorila o stanju v Mehiki, kjer so novinarji in še bolj novinarke preganjani ne samo s strani vlade, kadar jo kritizirajo, temveč jih morijo narko-karteli in druge kriminalne združbe, kadar poročajo o njihovih malverzacijah. Na okrogli mizi, ki jo je vodila Tanja Tuma, so o cenzuri spregovorili tudi Evgenij Popov, predsednik ruskega PEN centra iz Moskve, Zdravka Evtimova, pisateljica iz Bolgarije, Gojko Božović, iz PEN Srbija in Jani Virk iz slovenskega centra PEN. Prispevka sta poslala Mykail Riabchuk iz Ukrajine in Dimitar Baševski iz Makedonije.

Popov je izpostavil, da položaj pisateljev v Rusiji ni idealen. Božović ocenjuje, da je zelo očutljiv, predvsem v vidu novega vala nacionalizma. Dejal je, da lahko vsakdo piše kar hoče, a je medijski prostor skrčen. Na to je opozoril tudi Jani Virk. Naklade časopisov padajo, ukinjajo se priloge, vse nevarnejši, kot meni Virk, pa je tudi vpliv kapitala na vsebine. Zdravka Evtimova je ocenila položaj v Bolgariji kot demokratičen in odprt, četudi je največji problem revščina novinarjev in pisateljev ter svoj pogled na cenzuro sklenila z mislijo:”Cenzura je na svetu zato, da jo premagujemo in pišemo.”

Gostje okrogle mize so se nato zbrali še na literarnem večeru, na katerem so spregovorili o zbirki 100 slovanskih romanov ter prebirali odlomke iz romanov uvrščenih na sezname omenjene edinstvene zbirke. Zvečer sta jih sprejela še Janez Fajfar, župan Občine Bled in Ciril Globočnik, župan občine Radovljica.

Scroll to Top