Со работна посета на Братислава до нови врски

Др. Андреја Рихтер, директорката на Форумот на словенските култури, во рамките на својата работна посета на словачкиот главен град, се сретна со Иван Сечик, државниот секретар во Министерството за култура на Република Словачка. Сечик изрази поддршка за работата на Форумот на словенските култури, и вети поинтензивна интеграција на словачките институции и поединци во проекти на наведената меѓународна институција. Меѓу другото, тој предложи следната година заеднички да се организира Фестивалот на словенски филмови во Словачка. Од нив, исто така, се очекува да бидат домаќини на Програмскиот совет на ФСК. Словачка е веќе вклучена во проектот 100 словенски романи, во рамките на кој ќе биде претставена и изложба со исто име во ноември оваа година. Домаќин ќе биде Универзитетската библиотека во Братислава, и во истата прилика, како што тврди генералниот директор, Силвија Стаселова, ќе бидат организирани и најмалку два придружни настани со авторите и преведувачите на колекцијата 100-те словенски романи. Форумот на словенските култури при тоа, по тврдењето на амбасадорот Грегор Козовинц, ќе соработува со Амбасадата на Република Словенија во Братислава.

Scroll to Top