Јанчар ја прими „Стефан Митров Љубиша“ наградата во Црна Гора

Комисијата од тројца судии, Надежда Чачиновиќ, Славица Перовиќ и Михајло Пантиќ, едногласно одлучија дека Драго Јанчар од Словенија ќе биде 24-тиот лауреат на наградата „Стефан Митров Љубиша“. „Се одликува со јасност што доаѓа со есеистичка артикулација на романите, приказните и драмите на Јанчар, кои секогаш се дијалог на одреден период и поширока слика на светот, но во исто време и активен одговор на времето во кое живееме“, напиша судиите во нивниот исказ. Претседателот на жирито, Михајло Пантиќ од Србија, додаде дека престижната награда е јасно сродна по природа бидејќи ги зближува културите, јазиците и книжевните традиции на начин што ги почитува нивните разлики и воспоставува хармонија меѓу нив.

Scroll to Top