Рута на писателките

ФСК на руско-српскиот културен форум

На покана на Маја Гојковиќ, српски вицепремиер и министер за култура и медиуми и заменик-претседател на ФСК, и Олга Јарилова, заменик-министер за култура на Руската Федерација, Форумот на словенските култури присуствуваше на руско-српскиот културен форум во Белград. Главен фокус на руско-српскиот форум беа културата и туризмот, а учесниците беа претставници на библиотеки, театри, филмска индустрија …

ФСК на руско-српскиот културен форум Read More »

Во градината на вилата Златица за шегаџии и намќори

Циклусот настани Жива продожуваат во вилата на Форумот на словенските култури. Во градината на вилата, заедно со друштвото Културни рути на писателките, беа домаќини на воведниот настан на 11-от Меѓународен преведувачки семинар на словенската литература, организиран од Здружението на словенски книжевни преведувачи. Употребата на нелитературен јазик во оригиналната литература честопати претставува еден вид превод и …

Во градината на вилата Златица за шегаџии и намќори Read More »

Членовите на Културните рути на писателките на средба со полн елан

Членовите на Здружението Културни рути писателките од седум земји се состанаа на едно место. Тие ги потврдија деловните органи на здружението, се запознаа со досегашната работа и темелните документи и ја усвоија програмата за работа во наредниот тригодишен период. Првата задача е да се подготви и достави пријава за придобивање сертификат од Советот на Европа …

Членовите на Културните рути на писателките на средба со полн елан Read More »

Фестивал Фабула со Ана Марван во градината на Вила Златица

Во рамките на овогодинешниот фестивал Фабула, во градината на Вила Златица се одржа првиот јавен настан, литературна вечер со Ана Марван. Преку овој настан, Форумот на словенските култури, со свое седиште во Вила Златица, со својата градина се придружува на бројните места во Љубљана каде што ќе се одржат настани на отворено. Најпрво со прошетка …

Фестивал Фабула со Ана Марван во градината на Вила Златица Read More »

Словенски авторки во збирката Defiant Trajectories (Пркосни траектории)

Зборникот Defiant Trajectories: Mapping out Slavic Women Writers Route (Пркосни траектории: Мапирање на патот на словенските жени-писателки) носи шест научни труда за жените писателки од Црна Гора, Хрватска, Полска, Русија, Србија и Словенија. Издавачи на зборниците од конференцијата посветена на писателките се Здружението „Културни рути на писателките“ и Форумот на словенските култури. Зборникот Defiant Trajectories: …

Словенски авторки во збирката Defiant Trajectories (Пркосни траектории) Read More »

За културните рути на писателките во хрватскиот Огулин

Делегацијата на Форумот на словенските култури се состана со градоначалникот и директорката на Куќата на бајките на Ивана за време на својата работна посета на Огулин, Хрватска. Установата, е исто така, национален координатор на проектот Културни рути на писателките во Хрватска. Откако беше основано здружението Културни рути на писателките, кое ќе биде носител на европските …

За културните рути на писателките во хрватскиот Огулин Read More »

Културните рути на писателките и формално основани

Здружението Културни рути на писателките, што ќе биде носител на истоимената Европска културна рута, е конечно формално основано и регистрирано во согласност со прописите. Проектните партнери се активно вклучени во организирањето и спроведувањето на активностите, меѓу кои и Билјана Дојчиновиќ од Србија која е и член на научниот совет на WWR.

Програмскиот и научниот одбор на Културните рути на писателите планираат нови активности

Дури и со новата ситуација, активностите во рамките на новите културни рути посветени на писателките не згаснаа. Програмските и научните одбори се сретнаа онлајн.

„Културните рути на европските писателки од почетокот на 20-тиот век“ на меѓународна конференција

Меѓународната конференција посветена на опфаќањето на различните аспекти на културните рути на писателките, организирана од Форумот на словенските култури (ФСК) заедно со партнерите, беше организирана од московската библиотека за странска литература М. И. Рудомино, Институтот за преведување и Словенскиот институт при Руската академија на науките.

Онлајн обука за Културните рути на писателките

Во Форумот на словенските култури, во рамките на подготовките за официјалното сертифицирање на новата Европска културна рута на писателките, беше одржана онлајн обука организирана од страна на Европскиот институт за културни рути.

Scroll to Top