Циклусот на наградата Жива 2020 продолжува

Откако музеите номинирани за седмата награда Жива не можеа да се посетат оваа пролет поради епидемиолошките услови, судиите ги посетија од далечина. Музеите во единаесетте словенски земји беа добро подготвени за нив.

Како и во пролетта 2020 година, и оваа година, поради ограничувања поради „Ковид-19“, судиите за наградата Жива не беа во можност да патуваат и да ги посетат музеите пријавени за наградата за најдобар словенски музеј и најдобар споменик на природата и културата во словенските земји. Тринаесет судии ги спроведоа разгледите од далечина од април до јуни. За дваесет номинирани музеи од единаесет словенски земји, прво беше подготвен протокол за таквата посета, целата имплементација и можните проблеми беа разгледани со претставниците на музеите, а потоа посетата беше извршена преку платформата ZOOM. Според судиите, номинираните музеи биле добро подготвени за разгледите на далечина.

По извршените проверки, судиите подготвија извештаи и се состанаа онлајн во средината на јули. Се разговараше за сработеното и виденото, како и за наградите што ќе ги добијат најдобрите музеи. Доделувањето на двете главни награди Жива и пет специјални признанија ќе се одржи за време на конференцијата во јануари 2022 година во Србија.

Scroll to Top