Судиите за наградата Жива 2023 година на работна средба во Љубљана

Во Вила Златица, седиштето на Форумот на словенските култури, за време на јунската средба се собра меѓународен тим од 14 судии за внимателно да ги проценат номинираните кандидати за наградата Жива 2023 година.

Признати експерти во областа на музеологијата и наследството дискутираа за напорите за зачувување, вклучувањето на заедницата и образовните иницијативи на номинираните. Одлуката за добитниците на наградата Жива 2023 ќе биде објавена на церемонијата на доделување награди во Братислава, која ќе се одржи од 2-ри до 6-ти октомври 2023 година, во партнерство со Форумот на словенските култури и Словачкиот национален музеј. Церемонијата на доделувањето награди ќе биде придружена со конференциска програма која ќе опфати различни теми, вклучувајќи тркалезни маси, јавни презентации на овогодинешните номинирани и музејски пазар за сите музеи кои ќе присуствуваат на настанот.

Судиите за наградата Жива го разгледаа и Календарот на активности за 2023 и 2024 година, истакнувајќи ја нивната вклученост во програмата Златна вила во Вила Златица, која ќе се одржи од 23-ти до 25-ти октомври 2023 година. Средбата, кој ќе биде посветена на музеите како места на доверба, е наменета за директори, менаџери, професионалци и наградуваните/номинираните музеи за наградата Жива, а апликациите ќе бидат отворени наскоро.

Последниот ден од средбата беше посветен на посетата на Словенечкиот етнографски музеј, кој го водеа судиите Нина Здравич Полич и Масимо Негри. Поротниците го видоа и минатогодишниот победник во живо – Цукрарна, каде судиите ги водеше др. Блаж Вурник, раководител на кураторство и музејски советник кустос за поновата историја на Музејот и галериите на градот Љубљана.

Scroll to Top