Судиите за наградата Жива одлучуваат за добитниците на наградата за 2023 година

Повикот за 9-тата награда Жива повторно наиде на силен одзив од словенскиот свет, бидејќи за оваа престижна награда се пријавија вкупно 24 музеи од 10 земји. На овогодинешниот повик има рекорден број кандидати од Украина (7).

По завршувањето на повикот за овогодинешната награда Жива, меѓународното жири веќе започна со посета на пријавените музеи. По посетите на кандидатите, членовите на жирито ќе се соберат на работна средба во љубљанската Вила Златица, каде што ќе дискутираат за номинираните и ќе ги одредат победниците. Директорката на Форумот на словенските култури др. Андреја Рихтер изрази воодушевување за овогодинешниот повик, особено откако во жирито се приклучија двајца нови судии, Олха Хончар, директорката на Меморијалниот музеј на тоталитарните режими „Територија на теророт“ и Роберт Зидел, директорот на Националниот етнографски музеј во Варшава. „Возбудени сме поради можноста да работиме со двајцата нови членови и веруваме дека нивната експертиза и перспективи ќе го збогатат процесот на оценување на жирито“, наведе Рихтер.

Сè поголемото признание на наградата Жива сведочи за вредноста и важноста на музејските институции во зачувувањето и промовирањето на културното богатство на словенскиот свет. Меѓу номинираните кандидати ќе бидат избрани и добитниците на наградите за најдобар словенски музеј и најдобар словенски споменик на културата и природата, а победниците ќе бидат објавени од 2-ри до 6-ти октомври 2023 година на церемонијата за доделување на наградите што ќе се одржи во Братислава.

Scroll to Top