„Првата дама на српската литература“ на изложба во Нови Сад

Изложбата за животот и делото на српската писателка и прва членка на Српската академија на науката и уметноста, Исидора Секулиќ, насловена „Првата дама на српската литература“ ја организира Градската библиотека на Нови Сад во рамките на меѓународниот проект Културни рути на писателките, ново сертифицираните културни рути на Советот на Европа, проект создаден на иницијатива на ФСК.

Отворањето започна со говорот на директорот на Градската библиотека Александар Јокановиќ, раководителот на проектот WWR Матеја Јанчар, асистентката на директорот на градската библиотека во Нови Сад и една од авторките на изложбата Драгана Дробац Милошевиќ, како и членот на Градскиот совет за култура Далибор Рожиќ.

„Исидора Секулиќ е една од жените кои се безвременски примери, инспирација и мотивација, затоа и честитам на Градската библиотека што реши да ја претстави како дел од овој меѓународен проект. Годината кога Нови Сад е европска престолнина на културата не можеше да помине без да се потсетиме на големата Исидора Секулиќ. Сигурен сум дека посетителите ќе уживаат во оваа мултимедијална изложба во една од нашите културни станици“, наведе Далибор Рожиќ.

Матеја Јанчар ја истакна важноста на ваквите проекти, бидејќи тие ги оживуваат Културните рути на писателките и ги ставаат во центарот на вниманието извонредните, активни и образовани жени.

Градската библиотека на Нови Сад, како организатор на изложбата, беше водена од желбата да понуди афирмативна презентација на личноста и делото и хронологијата на животот на оваа извонредна жена и уметник преку меѓународна соработка. Дел од програмата на отворањето на изложбата беше и презентацијата на поврзаните места кои го одбележаа животот на писателката (Мошорин – како нејзино родно место и Белград – каде ја поминала втората половина од животот). Мултимедијалната изложба опфати VR реконструкција на студијата на Исидора Секулиќ, која беше особено привлечна за помладите посетители, а беше придружена и со каталог.

Scroll to Top