Pути на писателките

Новата културна рута, која ќе се натпреварува за титулата Културна рута на Советот на Европа и се развива по иницијатива и под раководство на Форумот на словенските култури, е посветена на писателките од крајот на 19-иот и 20-иот век. Писателките се бореа за родовата еднаквост, како што ја познаваме и почитуваме денес, како што е утврдено во Универзалната декларација за човекови права, Европската конвенција за човекови права и, неодамна, Повелбата на PEN и Манифестот на жените. Културната рута на писателките ќе се фокусира на извонредната литература и животните приказни што ја одбележуваа борбата за човековите и женските права на почетокот на 20-иот век. Нивната единствена улога во историјата и културното наследство на словенскиот свет и цела Европа беше исклучително важна, но никогаш не беше признаена. Културната рута на писателките е крајно наративен начин за откривање на нивниот живот и креативност. Ги поврзува симболичните и физичките точки од нивниот живот и дело – музеи, меморијални соби, читални, споменици, кафулиња, библиотеки и други јавни простори. Покрај научните и културните активности, културната рута ќе ги вклучува и збогатува локалните заедници и туристичките атракции, креативната индустрија, гастрономијата и културниот туризам.

“Да ги продлабочиме и прошириме стручните, културните и туристичките истражувања за придонесот на женската литература во формирањето на европските вредности, идентитет и историја!”

Зошто нова култура рута?

Културната рута на писателките ќе:

  • отвори целосно нови поглавја во историјата на европската култура и демократија;
  • овозможи и рашири научните, културните и туристичките истражувања во областа на женската литература во контекст на европската историја, идентитет и вредности;
  • ја подобри видливоста, важноста, како и придонесот на писателките во европската култура, историјата на човековите права и демократијата;
  • понуди инспиративни презентации, динамични приказни и привлечна културна и туристичка содржина;
  • поттикне конструктивно размислување, иницира јавна дебата и ќе ја зајакне демократската практика;
  • овозможи пристап до наследството кое ќе биде искуствено и активно при креирањето на искуства, обука и социјализација.

ПАРТНЕРИ

ИНСПИРАТИВНИ ПИСАТЕЛКИ

ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ!

Придружете се на Културните рути на писателките и помогнете ни да го осветлиме вредниот придонес на писателките во европската историја и култура. Станете пријател или член на мрежата, поддржете го женското литературно наследство и уживајте во бројните уникатни активности и придобивки.

Контактирајте не ТУКА!

АКТИВНОСТИ

Презентации

Конференции

Состаноци

Тури

Работилници

EVENTS

2020
Croatia, Poland, Russia, Slovenia, Serbia:
Official launching of WWR common activities on 8 March

2019
Ljubljana/Slovenia:
International Conference Women Writers at the Turn of the 19th and 20th Centuries

St. Petersburg/Russia
International Cultural Forum St. Petersburg - Conference Cultural Routes of the Slavic World on the Map of Europe

2018
Luxembourg; Riga/Latvia; St. Petersburg/Russia; Yuste/Spain
Meetings and presentations

2017
Ljubljana/Slovenia
International Conference Cultural Routes of the Slavic World on the Map of Europe

COMING SOON

March 2021

On Women’s Day, a Scientific Volume on Women Writers

March 2021
“In the month when we celebrate International Women’s Day, a volume dedicated to the nine women writers included in the Women Writers Route will be brought out. The volume will be published by the Forum of Slavic Cultures and the newly established association Women Writers Route.”

Scientific volume entitled Defiant Trajectories: Mapping out Slavic Women Writers Routes sheds light on various aspects of the work and life stories of nine women writers and poets from the Slavic world: Marija Jurić Zagorka and Ivana Brlić Mažuranić from Croatia, Divna Veković from Montenegro, famous Russian authors Anna Akhmatova, Marina Tsvetaeva and Zinaida Gippius, Maria Konopnicka from Poland, Jelena Dimitrijević from Serbia and Slovenian Zofka Kveder. Papers in the volume, which are extended research papers presented at the conference Women Writers at the Turn of 19th and 20th Century, organized by the FSK 2019 in Ljubljana, are connected by a common thread of crossing actual and symbolic boundaries set for women, and especially creative women, by the social norms of their time. “Therefore, mapping the paths of women writers is not only creating maps, which we then follow and by doing so enrich and deepen our knowledge of female literary authorship, but what is more, by following their footsteps we celebrate women’s strength, innovation, and creativity,” wrote the editors of the volume Biljana Dojčinović, Maša Grdešić and Katja Mihurko Poniž in the introduction to the book. The authors will present the proceedings at an online event at the end of March.

ПУБЛИКАЦИИ

A Tiger in a Museum is not a Tiger: An anthology of the thoughts of Kenneth Hudson (1916-1999)

  • Compiled, edited and introduced by Massimo Negri, Ann Nicholls, Wim van der Weiden, Andreja Rihter
  • Photos: Matjaž Očko, Personal Archive
  • Design: Matija Kovač, zgradbazamisli
  • Published: 2017 in English

“The perfect museum has to be in the right place, on an agreeable site, easily reached by both public and private transport. Whatever its size, it would need to occupy a distinguished building, beautiful in itself, convenient and practical to work in, and capable of providing and encouraging a satisfying atmosphere for its visitors.”

From the book, p 11

Новости

Фестивал Фабула со Ана Марван во градината на Вила Златица

Во рамките на овогодинешниот фестивал Фабула, во градината на Вила Златица се одржа првиот јавен настан, литературна вечер со Ана Марван. Преку овој настан, Форумот на словенските култури, со свое седиште во Вила Златица, со својата градина се придружува на бројните места во Љубљана каде што ќе се одржат настани на отворено. Најпрво со прошетка

Проекти »

Словенски авторки во збирката Defiant Trajectories (Пркосни траектории)

Зборникот Defiant Trajectories: Mapping out Slavic Women Writers Route (Пркосни траектории: Мапирање на патот на словенските жени-писателки) носи шест научни труда за жените писателки од Црна Гора, Хрватска, Полска, Русија, Србија и Словенија. Издавачи на зборниците од конференцијата посветена на писателките се Здружението „Културни рути на писателките“ и Форумот на словенските култури. Зборникот Defiant Trajectories:

Проекти »

За културните рути на писателките во хрватскиот Огулин

Делегацијата на Форумот на словенските култури се состана со градоначалникот и директорката на Куќата на бајките на Ивана за време на својата работна посета на Огулин, Хрватска. Установата, е исто така, национален координатор на проектот Културни рути на писателките во Хрватска. Откако беше основано здружението Културни рути на писателките, кое ќе биде носител на европските

Проекти »
Scroll to Top