Intermuseum

Во име на ФСК, Андреја Рихтер со години учествуваше како експерт на фестивалот Intermuseum. Во 2018 година, ФСК стана годишен стратешки партнер на истиот фестивал кој е основан во 1999 година од страна Министерството за култура на Руската Федерација. Секоја година, Меѓународниот фестивал Intermuseum обединува околу 400 руски и странски музеи, околу 3.000 професионалци и привлекува скоро 48.000 посетители. .


„Убеден сум дека соработката на руските културни институции и Форумот на словенските култури во рамките на фестивалот Intermuseum ќе придонесе за ефикасно вмрежување на експерти од областа на музеологијата и развој на културните врски меѓу словенските земји“.
Владимир Р. Медински,
Заменик-министер за култура на Руската Федерација
(за публикацијата Жива – специјално издание, Москва 2018)

НАСТАНИ

2020
Online XXII International Festival Intermuseum
Festival theme: 75th anniversary of the victory in the World War II

In the response to the pandemic situation the festival includes an interactive museum exhibition, a business programme in the format of webinars and a professional museum competition.

The FSK and partners took part in the three-day business programme that featured more than 3,000 experts from Russia and the world and also at the online exhibition. At the interactive Museum exhibition the FSK presented Slavic museums on its stand, among which many museums are dedicated to the World War II. Museums such as Brest Hero Fortress, Museum of Yugoslavia, Museum of Political History of Russia, Emigration Museum in Gdynia, Lidice Memorial, etc. are storytellers of the of the past, individual and collective memory and world history. They are key player in the preserving the remembrance of millions of people from oblivion.

Организатори

Оператор

Партнери

2019
Moscow/Russian Federation: XXI International festival Intermuseum
Festival theme: Dialogue Professionals

The FSK as a partner of the festival presented its activity, both with the exhibition stand and within the program for museum professionals.

At the Živa exhibition space the FSK presented the award for the best Slavic museum and heritage site, while Andreja Rihter gave a lecture on human resources in museums in the framework of the festival’s business program. She also presented Piranova – International Heritage Research Centre and participated in several expert discussions. The following members of the FSK delegation also took part in them: Massimo Negri (EMA), Željka Bosnar Salihagić, Željka Sušić and Nina Sivec (all from Typhlological Museum).

Организатори

Оператор

Партнери

2018
Moscow/Russian Federation: XX International festival Intermuseum

The FSK became an official partner of the Intermuseum and on the occasion of the 20th Anniversary of the festival Intermuseum and 5th Edition of the Živa Award, Živa booth featured the FSK with 15 museums from 6 Slavic countries, among them also winners of Živa Award special recognitions.

Andreja Rihter also gave lectures and participated in various professional events, including the round table on city museums with Blaž Peršin, Director of the Museum and Galleries of Ljubljana, and the round table on good practices in the field of collaboration between conservation and restoration scientists and museum professionals with Jernej Hudolin, Director of the Institute for the Protection of Cultural Heritage of Slovenia, and Ms Martina Lesar Kikelj, President of Slovenian Restoration Society.

Организатори

Оператор

Партнери

Публикации

ИЗДВОЈУВАМЕ

Intermuseum 2020 година

ФСК и партнерите од Музејот на Југославија (Неда Кнежевиќ и Радован Цукиќ), Музејот на Војводина (Воислав Мартинов) и Меморијалниот музеј на битката кај Батин (Никола Гуцуња) учествуваа во дискусијата за музеите кои раскажуваат приказни за Втората светска војна.

ФСК повторно партнер на фестивалот Интермузеум

Втора година по ред, Форумот на словенските култури беше партнер на фестивалот Intermuseum во Москва.

Intermuseum 2018 година

На официјалното отворање на 20-от Интермузеум се обратија Олга Голодец, вицепремиерката на Руската Федерација, Владимир Медински, министерот за култура на Руската Федерација, Михаил Пјотровски, директорот на музејот Ермитаж и претседател на Здружението на музеи во Русија и Андреја Рихтер, директорката на Форумот на словенските култури.

НОВОСТИ

ФСК и оваа година партнер на Музејскиот фестивал Intermuseum

Форумот на словенските култури втора година по ред беше партнер на Музејскиот фестивал Intermuseum во Москва. Во изложбениот простор Жива, ФСК ги додели наградите за најдобар словенски музеј и за најдобар споменик за природно и културно наследство. Во рамките на професионалниот дел на фестивалот, д-р. Андреја Рихтер одржа предавање за човечките ресурси во музеите, за Меѓународниот центар за истражување наследство Пиранова и учествуваше во неколку стручни дебати.

Повеќе »

Форумот на словенските култури запазен на Intermuseum фестивалот во Москва

Форумот на словенските култури како стратешки партнер беше за прв пат претставен на меѓународниот музејски фестивал Intermuseum во Москва. Во изложбениот простор Жива (напомена, наградата за најдобар словенски музеј) на едно место беа претставени петнаесет словенски музеи, од кои три беа словенечки.

Повеќе »

ЗА INTERMUSEUM

Intermuseum е платформа за споделување искуства, како и можност музеите да ги покажат своите достигнувања. Фестивалот на експертите во музејскиот сектор им нуди повеќе од 200 професионални настани организирани од Министерството за култура на Руската Федерација, ICOM Русија, Здружението на музеи на Русија и Фондацијата Владимир Потанин.

Фестивалот „Intermuseum“ служи за професионален развој на музејските активности веќе повеќето години, создавајќи идеи за традиција, нови трендови, практики и технологии во работата на современите музеи.  

Scroll to Top