Словенска градина

Во спроведувањето на меѓукултурниот дијалог помеѓу словенските култури со цел да се запознаат едни со други, да работат и да се почитуваат едни со други и да се пронајдат можности за поголема популаризација на словенските литератури, ФСК, во соработка со нов партнер – Саемот на книгата во Пула, дизајнираше и спроведе нова сеопфатна книжевна програма со наслов Словенска градина (Slavenski đardin).  Програмата е дизајнирана како место, градина, каде растат словенската литература и култура, испреплетени со разговори за современите идентитети, естетика и социјални односи.

Програмата носи
„Словенската градина е дизајнирана со желба да стане традиционален, траен и важен дел од Саемот. Со колоквијалното име за градината – đardin – ние исто така го свртуваме вниманието кон специфичноста на областа Истра, која ја живее својата мултиетничност во словенскиот круг“.
Магдалена Водопија, директорка на Саемот на книгата (Sa(n)jam knjge) во Истра

„Среќни сме и горди што сме заедно со нашите партнери на ова посебно место, каде што се среќаваат различни култури, се преплетуваат словенскиот и романскиот свет и се отвораат нови хоризонти. Тука ги отворивме границите на нашиот проект и создадовме нова програма“.
Андреја Рихтер, директорка на Форумот на словенските култури

ПАРТНЕРСТВА

НАСТАНИ

Словенска градина 2019 година

The programme of Slavic Garden 2019 featured three prominent Russian writers, as well as translators, experts, publishers, academics and other literary guests. This programme section included a reading corner dedicated to the FSK flagship project 100 Slavic Novels, four round-table discussions featuring book presentations, a photography exhibition by Slovenian photographer Jože Suhadolnik.

ROUND-TABLE DISCUSSIONS AND BOOK PRESENTATIONS

Well-attended sessions featured Russian authors Guzel Yakhina, Sergei Lebedev and Yevgeny Vodolazkin side by side with their Croatian translators and publishers. The moderator was Ivana Peruško Vindakijevič, Head of the Department of East Slavic Languages and Literatures at the Faculty of Humanities and Social Sciences of the University of Zagreb, who also took part in designing the programme. The evening panel discussion Forgiveness and/or the Past featured Guzel Yakhina, Slovenian-Austrian writer and this year’s recipient of the Austrian Art Prize Maja Haderlap.

PHOTO EXHIBITION

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ПРОГРАМАТА И ПОТПИШУВАЊЕ НА ДОГОВОРОТ ЗА СОРАБОТКА

САЕМ СОНУВАМ КНИГИ (SA(N)JAM KNJIGE) ВО ИСТРА

Саемот на книгата во Пула Сонувам книги во Истра е најпрестижната манифестација од ваков вид во Хрватска и една од најважните во регионот. Создаден е во 1995 година како резултат на смел гест една мала изложба на книги со име „на крајот на светот“, која беше организирана наскоро по завршувањето на војната, да се именува Прв саем на книгата во Истра. Саемот се заснова на духот на 60-тите и 70-тите години на минатиот век и сеќавањето на растот на новиот град, урбан и креативен, обележан со креативната моќ на тогашните жители на Пула и нивната храброст да го променат светот во географската периферија.

Scroll to Top