Објавен е каталогот Иван Хрибар и љубљанската буржоазија

„Преземањето на градоначалничката функција ми овозможи да ги спроведам моите принципи“. – Иван Хрибар

Реновираната вила Златица во Рожна Долина, домот на поранешниот познат градоначалник на Љубљана Иван Хрибар (1851-1941), денес им нуди на посетителите увид во животот на еден од најпопуларните градоначалници на Љубљана и вовед во живописната култура на словенечкото буржоазиско семејство од почетокот на 20-иот век.

Две години по отворањето, сега го дочекавме и издавањето на каталогот на изложбата, кој го подготви д-р Ирена Жмуц, исто така автор на постојаната изложба во Вила Златица. Изложбата дава преглед на изградбата и реновирањето на куќата во вилата на семејството Хрибар, го запознава читателот со животните фази на Иван Хрибар и го сумира животот на ќерката на Хрибар, Златица Хрибар, која ја напушти семејната вила во Љубљана по неговата смрт. Вториот дел од каталогот содржи инвентар и фотографии од сите предмети и соби на буржоаската вила: ходник, скалила, библиотека, приемна соба, бања, кујна, трпезарија, бела спална соба, поткровје и засолниште.

Издавач: Музеј и галерии на град Љубљана
Уредник: др. Ирена Жмуц
Дизајн: Бојан Лазаревиќ, Агора Проарс
Фотографии: Андреј Пеуник, Матевж Патерностер, Блаж Гутман
Љубљана, 2022 година

Цена: 27 евра
Број на страници: 215
Јазик: словенечки, англиски

Каталогот може да се нарача на info@fsk.si.

Scroll to Top