Новости

Архива

Меѓународна златна музеолошка програма во Вила Златица

Придружете ни се во Вила Златица за програмата што ќе се одржи од 22-ри до 24-ти октомври 2023 година во Вила Златица и ќе се фокусира на врските помеѓу музеите како места на доверба. Состанокот е наменет за директори, менаџери, експерти и наградувани/номинирани музеи за наградата Жива.

Проекти »

Здравка Евтимова и Александар Прокопиев на пролетно-летното издание на вториот Фестивал на словенска литература

Пролетно-летното издание на вториот Фестивал на словенската литература се одржа во градината на вилата Златица и во просториите на Форумот на словенските култури во љубљанската Рожна долина, а централни гости беа македонскиот писател Александар Прокопиев и бугарската авторка Здравка Евтимова. Словенечките преводи на нивните романи „Ѕиркачот“ и „Четврток“ неодамна беа објавени во збирката „Сто словенски романи“.

Проекти »

Судиите за наградата Жива 2023 година на работна средба во Љубљана

Во Вила Златица, седиштето на Форумот на словенските култури, за време на јунската средба се собра меѓународен тим од 14 судии за внимателно да ги проценат номинираните кандидати за наградата Жива 2023 година.

Проекти »

Свежо од печатница: романот четврток од Здравка Евтимова

Романот „Четврток“ на Здравка Евтимова беше вклучен во збирката „Сто словенски романи“. Бугарската писателка и претседателка на бугарскиот ПЕН центар и се смета за едно од најважните имиња во современата бугарска проза, а позната е и како преведувачка од англиски, француски и германски јазик.

Проекти »

DOKUDOC во Вила Златица

Во 2023-та година, Форумот на словенските култури ги проширува своите хоризонти на полето на филмот. Влеговме во соработка со Меѓународниот фестивал на документарниот филм DOKUDOC, кој ќе го одржи своето 12-то издание од 14-ти до 17-ти септември во Марибор.

Проекти »

Проектот Трансформација продолжува

Проектот „Трансформации: ОД словенската традиционална носија до модерни креации“ на Форумот на словенските култури (ФСК) е во полн ек. Во мај 2023 година беа фотографирани колекциите на дизајнери од Полска, Чешка, Хрватска, Северна Македонија и Црна Гора, а во септември се очекува сеопфатна презентација на проектот во Музејот на применета уметност во Белград.

Проекти »

Во Вила Златица се одржа маалска средба

Неодамнешната средба, која беше организирана за соседите во вилата Златица, помина во пријатна атмосфера и слушање на приказните од Рожна долина за минатото, особено за ќерката на Иван Хрибар – Златица, на која многумина сè уште се сеќаваат. На средбата се приклучи и германската амбасадорка во Словенија Натали Каутер и нејзиниот сопруг.

Проекти »

Судиите за наградата Жива одлучуваат за добитниците на наградата за 2023 година

Повикот за 9-тата награда Жива повторно наиде на силен одзив од словенскиот свет, бидејќи за оваа престижна награда се пријавија вкупно 24 музеи од 10 земји. На овогодинешниот повик има рекорден број кандидати од Украина (7).

Проекти »

Маја Гојковиќ, претседателката на Управниот одбор на ФСК, на работна средба во Вила Златица

На работната средба во Вила Златица, вицепремиерката, министерка за култура на Република Србија и претседателката на Управниот одбор на ФСК, Маја Гојковиќ и директорката на Форумот на словенските култури, Андреја Рихтер, разговараа за спроведувањето на програмата на ФСК насочена кон промоција на културата на словенските земји.

Проекти »
Scroll to Top