Крлежа во Вила Златица!

Пред точно сто години, во 1922 година, хрватскиот писател и драматург Мирослав Крлежа го напиша вториот дел од трилогијата за Глембаите – Во агонија. Раните од Првата светска војна сè уште не беа залечени, цели општествени системи се распаѓаа во прашина. Сто години подоцна, се наоѓаме на слична раскрсница: фундаменталните општествени структури неповратно се менуваат, но основните егзистенцијални прашања остануваат.

Како светската криза се кондензира во само еднокреветна соба, дневна соба на буржоаска вила? Кои сили тогаш ги разбиваат поединецот и општеството? Како да се издржат и надминат? Каде е тука културата и уметноста?

Со овие прашања ќе се занимава исклучителен тим од автори во салонот на Вила Златица во љубљанската Рожна Долина, домот на Форумот на словенските култури: Полона Јух, Сашо Табаковиќ, Борис Михајл, Нина Шорак и многу други колеги. Резултатот се очекува на крајот на јануари 2023 година – кога ќе се одржи премиерата на kammerspiel театарската претстава „Во агонија“, во ко-продукција на  Друштвото на двајцата и Форумот на словенските култури.

Кога прашањето за голата егзистенција ќе се судри со непредвидени и катастрофални околности, станува потешко да се размислува за другото. Затоа ни е потребен театарот.

Scroll to Top