Вила Златица на фестивалот Отворена куќа на Словенија

Стручното жири на фестивалот Отворена куќа на Словенија ја избра вилата на Хрибар, Златица, која е седиште на Форумот на словенските култури, како еден од архитектонските ексцеси на овогодинешниот фестивал. Многу посетители бесплатно ја посетија вилата.

Шестчленото стручно жири ја вклучи реновираната вила Златица на Хрибар меѓу овогодинешните згради и просторни аранжмани, кои, според порталот Отворена куќа на Словенија, се пример за одлична архитектура. Во рамките на 12-тиот фестивал „Отворена куќа на Словенија“, посетителите имаа можност и бесплатно да влезат во вилата, во која се наоѓа меѓународната фондација Форум на словенските култури. „Отворените куќи се едноставен и ефективен концепт кој на пошироката јавност и нудат бесплатна претстава на одлична архитектура и уредување“, нагласија организаторите на фестивалот.

Бројните посетители кои ги резервираа сите можни термини за бесплатно водење низ вилата Златица и нејзината градина ги водеа Јернеја Батиќ од градската општина Љубљана, која го предводеше проектот за реновирање и водење на вилата Златица на Хрибар, Урша Шега Роженбергар и Ева Стамболџиоски.

Фото: Отворена куќа на Словенија

Scroll to Top