Амбасадорите на словенските земји во посета на Вила Златица

После свеченото отворање на Вилата Златица на Хрибар, каде што својот дом сега го пронајде Форумот на словенските култури, ФСК ги покани во официјална посета амбасадорите на словенските земји во Љубљана. Вилата досега ја посетија екселенциите од Чешка, Хрватска, Полска и Русија.

Поранешниот дом на еден од најголемите градоначалници во Љубљана, Иван Хрибар, уште од своето отворање понуди увид во неговиот живот и дело, како и во животот на словенечката буржоазија од почетокот на 20-иот век. Воденото разгледување низ реновираните простории, кои се целосно опремени со оригинален мебел, открива многу приказни за Хрибар, неговата идеја за словенските народи и неговото раководење додека служел во странство, вклучително и како амбасадор на Југославија во Прага. Хрибар беше и носител и на почесни признанија на Царска Русија, Кралството Србија и Кралството СХС.

Поради новиот дом на ФСК, кој симболично ја претставува и врската со Хрибар, како неуморен бранител на Обединета Словенија и обединувањето на јужните Словени во заедничка држава, амбасадорите на словенските земји во Љубљана се поканети на официјална посета и водено разгледување во новото седиште на меѓународната фондација. Досега, Вила Златица на Хрибар беше домаќин на амбасадорот на Чешка, неговата екселенција д-р Јурај Чмиел, амбасадорот на Република Хрватска, неговата екселенција г-дин Борис Григиќ, полскиот амбасадор, неговата екселенција д-р Криштоф Олендски и амбасадорот на Руската Федерација во Словенија, неговата екселенција Тимур Ејвазов.

ФСК верува дека и другите амбасадори на словенските земји во Словенија ќе одговорат на поканата и ќе го посетат новото седиште на ФСК во блиска иднина.

Scroll to Top