S knjigama po slavenskom svijetu

S knjigami po slovanskem svetu

Z veseljem vas znova vabimo na vznemirljivo literarno potovanje z našo zbirko 100 slovanskih romanov. Tukaj je odlomek iz romana ruskega pisatelja Alekseja Slapovskega Prvi drugi prihod. Pojdite z nami!

Roman Prvi drugi prihod Alekseja Slapovskega je nenavaden pripovedni ognjemet, duhovita in vznemirljiva zgodba o pojavu Kristusa v majhnem mestu v notranjosti sodobne Rusije. Kronika majhnih ljudi, ki se jim je zgodil čudež in se v vlogi reševalcev in rešencev ne znajdejo najbolje. Tema romana se navezuje na vprašanje Dostojevskega o tem, kaj bi storili s Kristusom, če bi se danes pojavil med nami. Roman je mešanica žanrov, od fantazijske povesti do pustolovskega, erotičnega in detektivskega romana ter menipejske satire. V njem živi izročilo čudežnih popotovanj ruske proze in bogata galerija junakov, od svetohlinca prek sleparja do lažnega preroka.

Eden najboljših ruskih romanov zadnjega časa je v zbirki Sto slovanskih romanov izšel v makedonščini, slovenščini in srbščini. V slovenščino ga je prevedel Drago Bajt, v srbščino Natalija Nenezić in v makedonščino Pavel Popov.

Odlomek v slovenščini preberite TUKAJ!

Odlomek v makedonščini preberite TUKAJ!

Odlomek v srbščini preberite TUKAJ!

Scroll to Top