О Рути књижевница на Академији Европског института за културне руте

O Poti pisateljic na akademiji Evropskega inštituta za kulturne poti

Forum slovanskih kultur se je že drugič udeležil »akademije« Evropskega inštituta za kulturne poti pri Svetu Evrope. Predstavil je projekt Pot pisateljic, s katerim želi osvetliti in približati izjemne literarne in življenjske zgodbe pisateljic, ki so zaznamovale boj za človekove pravice in pravice žensk na začetku 20. stoletja.

Kot je poudaril direktor inštituta za kulturne poti Stefano Dominioni, kulturne poti Sveta Evrope s potovanjem skozi prostor in čas dokazujejo, kako lahko dediščina in kulture različnih in oddaljenih delov Evrope prispevajo k skupni kulturni dediščini. Ob tem kulturne poti udejanjajo temeljna načela Sveta Evrope: človekove pravice, demokracijo, kulturno raznolikost in identiteto.

Usposabljanje, ki je namenjeno izobraževanju, predstavitvam ter povezovanju kulturnih poti Sveta Evrope, je potekalo v Visbyju na otoku Gotland na Švedskem. Več kot 60 udeležencev iz več kot 15 evropskih držav je spregovorilo o dobrih praksah in izmenjalo izkušnje, v središču letošnjega usposabljanja pa so bili programi za mlade in financiranje kulturnih poti. Predstavili pa so se tudi projekti, ki se bodo v prihodnjih letih potegovali za certifikat kulturne poti Sveta Evrope. Med njimi je tudi Pot pisateljic; katere pobudnik je Forum slovanskih kultur in v katero se je doslej vključilo 7 držav, po konferenci znanstvenega sveta kulturne poti, ki je potekala aprila v Ljubljani, se bo konec septembra v Beogradu sestal še programski odbor novo nastajajočega projekta.

Scroll to Top