ФСК потпиша договор со Европската престолнина на културата Нова Горица 2025 година

Иднината на проектите на ФСК е светла, бидејќи во 2025 година се очекува Форумот да соработува со Европската престолнина на културата Нова Горица – GO! 2025 година.

Потпишувањето на договорот меѓу горенаведените институции предвидува активна соработка во проектите „Културни рути на писателките“, во областа на преводот на словенската литература како дел од активноста 100 словенски романи, а важна улога ќе има и поддршката на GO! 2025 година во спроведувањето на наградата Жива за најдобар словенски музеј и најдобар природен и културен споменик. Овогодинешната награда, која ќе се одржи од 2-ри до 6-ти октомври во Братислава, Словачка, ќе биде деветта по ред. Договорот го потпишаа Горазд Божич, директор на GO! 2025 година и др. Андреја Рихтер, директорката на ФСК.

Со нетрпение ја очекуваме плодната соработка!

Scroll to Top