ФСК го поддржува одржливиот развој и циркуларната економија

Форумот на словенските култури ги следи потребите на општеството и поттикнува општествено одговорна акција. Во името на целите на одржливиот развој и циркуларната економија, мебелот, кој повеќе не беше потребен при преселбата во новите простории, беше дониран во Заводот Кноф од Кршко.

При преселбата во новите простории на Форумот на словенските култури во вилата Златица на Хрибар, се покажа дека дел од мебелот ќе биде несоодветен. Затоа, во духот на зелените и општествено одговорни активности, фондацијата објави оглас за донирање на мебелот (конференциска маса, столови, канцелариски ормари…) на општеството, т.е. на организација или институција на која ќе им биде потребно горенаведеното.

Врз основа на одзивите, фондацијата одлучи да го донира мебелот на Заводот Кноф од Кршко, чија главна насока е одржливиот развој и циркуларната економија. Циркуларната лабораторија Кноф е терен за обука каде развиваат и тестираат кружни деловни модели и дизајнираат производи и услуги за да го намалат создавањето отпад. Во рамките на Кноф во Кршко, меѓу другото, е и бутикот за повеќекратна употреба „Стара Школа“, салонот за мебел за повеќекратна употреба, како и работилницата за столарија, шиење и машини и простор за работа. Според директорката на заводот Кноф, Мојца Жганец Метелко, мебелот дониран од Форумот за словенски култури ќе се користи за работа во салонот.

Scroll to Top