ФСК во посета на своите партнери во Србија

Меѓу повеќе од 1.200 партнери на меѓународната фондација Форум на словенските култури, се и бројни институции од Србија. За време на неодамнешната работна посета, некои од нив беа посетени од директорката на ФСК, др. Андреја Рихтер.

Во областа на издателството и литературата, ФСК веќе со години соработува со издавачката куќа Архипелаг и Националната библиотека на Србија. Со нив соработува и Центарот на словенските култури во Белград од 2018 година. За време на работната посета во Србија, директорката на ФСК, др. Андреја Рихтер се сретна со новиот директор на Националната библиотека, Владимир Пиштал, издавачот Гојко Божовиќ, како и со  претставниците на Министерството за култура и информации на Република Србија, кои се вклучени во активностите на збирката 100 словенски романи. Меѓу другото, тие дискутираа за прославата на 15-годишнината од издавањето на збирката во Србија, како и за други настани во Центарот на словенските култури во Белград.

Рихтер, исто така, се состана со директорите на институциите за културно наследство, имено, Тијана Палковљевиќ Бугарски, директорката на галеријата „Матица Српска“, Неда Кнежевиќ, директорката на Музејот на Југославија и претседателката на жирито за наградата „Жива“ и директорка на Музејот за современа уметност, Маријана Колариќ. Таа, исто така, разговараше за понатамошна соработка со директорот на Архивата на Србија, Мирослав Перишиќ и директорот на Архивата на Југославија, Милан Терзиќ.

По работната посета на градската администрација во Нови Сад со Александар Петровиќ, заменик градоначалник и Далибор Рошиќ, член на Градскиот совет за култура, ФСК најави ветувачко партнерство со градот Нови Сад, во рамките на WWR –  Здружение Културни рути на писателките, а и во 2022 година во рамките на проектот Европски метрополи на културата.

Scroll to Top