Проектот Трансформација продолжува

Проектот „Трансформации: ОД словенската традиционална носија до модерни креации“ на Форумот на словенските култури (ФСК) е во полн ек. Во мај 2023 година беа фотографирани колекциите на дизајнери од Полска, Чешка, Хрватска, Северна Македонија и Црна Гора, а во септември се очекува сеопфатна презентација на проектот во Музејот на применета уметност во Белград.

Колекциите црпат инспирација од богатото словенско наследство, кое е длабоко вкоренето во татковината на секој дизајнер. Драган Христов од Северна Македонија ја претставува колекцијата „Шуми“, која ја покажува длабоката почит на Словените кон природата. Облеката на Христов вешто ги преплетува природните и вештачките влакна во желбата да се постигне модерна естетика. Дениса Довалова од Чешка ја претстави својата колекција со наслов „Словенски божици„ од божествата кои служеле како музи на словенската култура пред доаѓањето на христијанството: Морана, Мокош, Додола, Жива и Лада се презамислени и променети во стилот на модерната доба. Црногорската дизајнерка Ивана Муришиќ, инспирирана од пролетната божица Весна, ја создаде колекцијата „Свобода“, која го симболизира доаѓањето на радоста и среќата. Колекцијата на полската дизајнерка Кинга Крол наречена „DZIWOŻONA“ е инспирирана од концептот на иконската фигура која го отелотворува духот на дивата жена. Јелена Холец, дизајнерка од Хрватска, ја создаде колекцијата врз основа на мотивите на обичаите, религијата и живиот живот долж централниот регион на Хрватска, реката Сава, познат како Посавина. Нејзината колекција „Окрашена“ прикажува богато плисирана облека во интересни нијанси на црвено и бело, а нејзините дизајни вклучуваат дигитални принтови со геометриски и цветни дезени кои потсетуваат на традиционалниот вез на облека во регионот.

Овие пет нови колекции ги заокружуваат и надополнуваат првите пет, кои за FSK ги креираа модни дизајнери од Србија, Словенија, Русија, Бугарија и Словачка.

Целосното претставување на проектот во форма на изложба во Музејот на применета уметност во Белград е планирано за септември 2023 година, а свеченото отворање ќе се случи на 6-ти септември. Посетителите можат да очекуваат извонредно искуство кое го слави спојувањето на словенската традиционална носија со современите модни креации.

Scroll to Top