На денот на жената се следат културните рути на Горишките писателки

На 8-ми март, по повод Меѓународниот ден на жената, Културните рути на писателките, чиј член е и Форумот на словенските култури, учествуваше во подготовката на прошетката по културните рути на женските литературни творци.

Годинешната тура со водич, која ја подготвија Факултетот за хуманитарни науки при Универзитетот во Нова Горица и Културното туристичко здружение Културни рути на писателките, беше насловена Прекугранична смелост и беше посветена на познати жени кои вредно делувале во Горица. Поголема група учесници го обиколи градот и дознаа за животот и делото на некои од писателките кои барем одредено време од својот живот го поминале во Горица.

Тие се сретнаа со писателките, новинарките, наставничките и преведувачките кои дале значаен придонес во културниот и интелектуалниот пејзаж на градот. Еден од најважните секако ѝ припаѓа на Љубка Шорли, која поголемиот дел од својот живот го поминала во Горица, а е вклучена и во Културната рута на писателките, со наслов „Културна рута на Советот на Европа“. Водичот Јасмина Јерант сподели приказни и прегледи за животите на авторките, нивните лични и јавни борби и проблеми, како и интересни и забавни анегдоти. Тие што не успеаја да се придружат, можат да ја следат културната рута на писателките од Горица со брошурата создадена во оваа прилика под водство на др. Катја Михурко Пониж, претседателка на научниот совет на Културните рути на писателките.

Scroll to Top