Во февруари во Вила Златица ќе се одржи премиерата на претставата „Во агонија“

Во недела, на 19-ти февруари, во Вила Златица се одржа премиерата на камерната претстава „Во агонија“.

Уникатниот театарски проект го претставува текстот – вториот дел од драмската трилогија за Глембаите – и еден од најголемите хрватски писатели на 20-иот век, Мирослав Крлежа (1893-1981). Интерпретацијата оживеа во просториите на автентичната староградска вила Златица во љубљанската Рожна долина, некогаш дом на познатиот љубљански градоначалник Иван Хрибар (1851–1941), која нуди увид во животот на семејство од словенечката средна класа на почетокот на 20-иот век. Денес, со вилата управува Меѓународната фондација Форум на словенските култури, која е ко-продуцент на претставата покрај Друштвото на двајца.

Импресивната изведба на класичниот текст се должи на исклучителната екипа на автори: Полона Јух, Саша Табаковиќ и Борис Михаљ, додека за софистицираната режија се погрижи Нина Шорак. Бенџамин Зајц за претставата напиша: „Салоните на вилата со суптилни сценографски интервенции (Сара Сливник) стануваат сцена на брачното искушение поради опремувањето на вилата со мебел од 1920-тите, кога и се случуваат драматичните настани. За тоа придонесуваат и костимите на Тина Бонча, кои одлично се вклопуваат со просторот. Со ова – уште пред да се расплетува приказната – се создава интимна атмосфера, во која гледачите воајерски интервенираат од столчињата поставени на рабовите на собите. /…/ Јух, Табаковиќ и Михаљ ги играат своите улоги на реалистичен, речиси натуралистички начин што одговара и на текстот и на просторот. Нивните актерски интерпретации ја доловуваат психологијата на ликовите, која се открива во суштината на текстот.“ (Дело, 22.02.2023).

Вила Златица ќе биде театрално обоена и во март и април, бидејќи поради извонредниот интерес има дополнителни термини за гледање на претставата.

Репризи во март 2023 година:

📌 секоја недела, во 19 часот
📌 во вторник, 21 март во 17 часот
📌 во вторник, 28 март во 17 часот
📌
 во среда, 29 март во 17 часот
📌
 во четврток, 30 март во 17 часот

Репризи во април 2023 година: 
📌 секоја недела (освен 23 април), во 19 часот

Бидејќи вилата е и музејски објект, професионалните музејски тури ќе се одвиваат според утврдениот распоред во март и април.

Scroll to Top