V Vili Zlatica februarja premiera predstave V agoniji

V Vili Zlatica se je v nedeljo, 19. februarja, premierno odvila kammerspiel predstava V agoniji.

Edinstven gledališki projekt uprizarja besedilo – drugi del dramske trilogije o Glembajevih – enega največjih hrvaških pisateljev 20. stoletja, Miroslava Krleže (1893–1981). Interpretacija zaživi v prostorih avtentične meščanske vile Zlatica v ljubljanski Rožni dolini, nekoč doma znamenitega ljubljanskega župana Ivana Hribarja (1851–1941), ki nudi vpogled v življenje slovenske meščanske družine v začetku 20. stoletja. Danes z vilo upravlja Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur, ki je poleg Društva dveh koproducent predstave.

Za navdušujočo izvedbo klasičnega besedila je zaslužna izjemna avtorska zasedba: Polona Juh, Saša Tabakovič in Boris Mihalj, za pretanjeno režijo pa je poskrbela Nina Šorak. O predstavi je Benjamin Zajc zapisal: »Saloni vile s subtilnimi scenografskimi posegi (Sara Slivnik) postanejo prizorišča zakonske kalvarije in jo, že zaradi opreme vile, postavijo v dvajseta leta prejšnjega stoletja, v katerih se dramsko dogajanje odvija. K temu pripomorejo še kostumi Tine Bonča, ki se do popolnosti stkejo z dogajalnim prostorom. S tem se – preden se zgodba sploh odvije – ustvari intimna atmosfera, v katero gledalci voajersko posegajo s stolčkov, postavljenih ob robove sob. /…/ Juh, Tabaković in Mihalj svoje vloge snujejo v realistični, skoraj naturalistični maniri, ki pritiče tako besedilu kot dogajalnemu prostoru. Njihove igralske interpretacije zajamejo psihologijo likov, ki se razkriva v podstati besedila.« (Delo, 22. februar 2023).  

Vila Zlatica bo tudi v marcu in aprilu obarvana gledališko, saj so zaradi izrednega zanimanja na voljo dodatni termini za ogled predstave.

Ponovitve v marcu 2023:
📌vsako nedeljo, vsakič ob 19. uri
📌 v torek, 21. marca, ob 17. uri
📌 v torek, 28. marca, ob 17. uri
📌 v sredo, 29. marca, ob 17. uri
📌 v četrtek, 30. marca, ob 17. uri

Ponovitve v aprilu 2023:
📌 vsako nedeljo (razen 23. aprila), vsakič ob 19. uri
📌
v ponedeljek, 10. aprila, ob 19. uri

𝘗𝘰𝘯𝘰𝘷𝘪𝘵𝘷𝘦 𝘷 𝘮𝘢𝘫𝘶 2023:
📌 𝘃𝘀𝗮𝗸𝗼 𝗻𝗲𝗱𝗲𝗹𝗷𝗼, vsakič 𝗼𝗯 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v torek, 𝟮. 𝗺𝗮𝗷𝗮, 𝗼𝗯 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v ponedeljek, 𝟴. 𝗺𝗮𝗷𝗮, ob 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v torek, 𝟵. 𝗺𝗮𝗷𝗮, ob 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v sredo, 𝟭𝟬. 𝗺𝗮𝗷𝗮, ob 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v četrtek, 𝟭𝟭. 𝗺𝗮𝗷𝗮, ob 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v petek, 𝟭𝟮. 𝗺𝗮𝗷𝗮, ob 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v soboto, 𝟮𝟳. 𝗺𝗮𝗷a, ob 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
 

Ker je vila tudi muzejski objekt, bodo marca in aprila strokovni muzejski ogledi potekali po ustaljenem urniku: ob petkih, od 15.00 do 18.00, in sobotah, od 14.00 do 18.00 ali po vnaprejšnjem dogovoru. Informacije in prijave: vila.zlatica@fsk.si ali po telefonu +386 (0)8 2010 457 ali +386 40 835 775.

Scroll to Top