Forum slovanskih kultur slavi 15 let delovanja

Forum slovanskih kultur slavi 15 let delovanja

Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur s sedežem v Ljubljani povezuje 13 slovanskih držav. V vseh bodo v letošnjem letu obeležili 15. obletnico delovanja. V Sloveniji bosta osrednja dogodka dva, in sicer koncert Slovanska rapsodija (11. junij) ter slavnostna seja Uprave FSK (20. junij).

Koncert Slovanska rapsodija (11. 6. 2019 ob 21.00), ki ga FSK pripravlja v sodelovanju z Imago Sloveniae in pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja bo na Kongresnem trgu v Ljubljani postregel z edinstveno izkušnjo glasbe in glasbenikov iz 13 držav na enem odru. Koncertni spored, sestavljen za to priložnost, je zvočna panorama slovanskih tradicij in njihovega prehajanja v govorico umetne glasbe. Vanj so uvrščeni odlomki iz umetnostne glasbene zakladnice slovanskih narodov.

“Vesela sem, da smo v petnajstih letih našega delovanja s skupnimi projekti in sodelovanji uspeli oblikovati mrežo slovanskega prijateljstva in trdnejše kulturne mostove v raznoliki Evropi. Danes povezujemo preko 500 kulturnih institucij in 25 ministrstev za kulturo, zunanje zadeve in gospodarstvo, vzpostavili smo tesna partnerstva z nacionalnimi in mednarodnimi organizacijami ter gospodarstvom,” je ob jubileju povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur. Pred koncertom bo FSK na sprejemu v Slovenski filharmoniji ob 19.30 podelil tudi naziva častni ambasador za dragocen prispevek k ustanavljanju in delovanju ustanove, in sicer nekdanjimu hrvaškemu in črnogorskemu ministru za kulturo Božu Biškupiću in Branislavu Mićunoviću, ter listine ambasador FSK za dragocen prispevek k prepoznavnosti ustanove in vzpostavljanju vezi.

Drugi osrednji dogodek, katerega častni pokrovitelj je predsednik vlade RS Marjan Šarec, bo slavnostna seja Uprave FSK, ki jo sestavljajo ministri za kulturo držav članic FSK. Na seji 20. junija 2019, bodo med drugim spregovorili o prihodnosti FSK ter podpisali memorandum o krepitvi medkulturnega dialoga in sodelovanja vseh slovanskih držav.

Program koncerta najdete TUKAJ!

Scroll to Top