FSK znova na festivalu Intermuseum – tokrat online

FSK znova na festivalu Intermuseum – tokrat online

Forum slovanskih kultur je bil letos že tretjič zapored strateški partner muzejskega festivala Intermuseum. Ta je, zavoljo razmer, potekal v spletni obliki. Pod okriljem FSK so v več diskusijah sodelovali tudi njihovi partnerji iz različnih držav.

Razstavni prostori XXII. muzejskega festivala Intermuseum 2020 so se v luči trenutnih razmer preselili na svetovni splet. Na njih se, tako kot pretekla leta, kot partner predstavlja tudi FSK (FSK razstavni prostor). V tridnevni poslovni del programa, v katerem je sodelovalo več kot 3000 ruskih in tujih strokovnjakov, se je vključil tudi FSK s partnerji.

Dr. Andreja Rihter in Alberto Garlandini, podpredsednik Mednarodnega muzejskega sveta ICOM, dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur sta sodelovala v razpravi o odpravljanju karantene v muzejih in iskanju rešitev v obdobju po končani korona krizi. Razpravo je vodila Marina Loshak, direktorica Puškinovega državnega muzeja likovnih umetnosti, sodelovali pa so še: Mikhail Dedinkin, namestnik vodje oddelka za umetnost Zahodne Evrope v državnem muzeju Ermitaž, James Bradburne, direktor Pinacotece Brera in Nacionalne knjižnice Bridense iz Milana ter Edward de Lumlye, direktor za kulturni in socialni razvoj Francoskega centra za zgodovinske spomenike iz Pariza. »Muzejske institucije imajo odlično priložnost, da v spremenjenih razmerah redefinirajo svojo vlogo ter na novo vzpostavijo komuniciranje in odnose s svojimi ustanovitelji,« je v diskusiji med drugim izpostavila dr. Rihterjeva. Sodelujoči so se strinjali, da bodo morali v muzejih svoj fokus usmeriti v lokalne in nacionalne obiskovalce, saj na tuje, vsaj v naslednjih mesecih, še ne morejo računati.

FSK in partnerji iz Muzeja Jugoslavije (Neda Knežević in Radovan Cukić), Muzeja Vojvodine (Vojislav Martinov) in Spominskega muzeja Batinske bitke (Nikola Gucunja) so sodelovali tudi v razpravi o muzejih, ki pripovedujejo zgodbe o II. svetovni vojni. Razpravo je vodil Mihail Brizgalov, generalni direktor ruskega Nacionalnega muzeja glasbe in predsednik Združenja glasbenih muzejev in zbirk Ruske federacije. Ob obeležitvi 75. obletnice konca II. svetovne vojne, osrednje teme letošnjega festivala, so bile predstavitve omenjenih strokovnjakov hkrati njihov prispevek k ohranjanju spomina preteklosti v sedanjosti.

Scroll to Top