Тековни посети на музеите од страна на судиите за Жива наградата во мај 2023 година

Во месец мај, Жива судиите ги посетија музеите во земјите од кои доаѓаат номинираните музеи за наградата Жива 2023 година.

Судиите отпатуваа во Словачка, Словенија, Србија, Чешка, Украина и Црна Гора и во живо ги посетија локациите и функционирањето на музеите. Средбите беа можност за вредни размени на идеи и согледувања за функционирањето на музеите.

Во јуни ќе ги посетат музеите во Хрватска и Босна и Херцеговина. Овие состаноци ја одразуваат нивната посветеност за темелна евалуација на кандидатите, обезбедувајќи сеопфатен и правичен процес на селекција.

На фотографијата: Жива судиите во посета на Центарот за култура Кршко – замок Рајхенбург

Scroll to Top