10 ГОДИНИ ОД ИЗДАВАЊЕТО НА ЗБИРКАТА 100 СЛОВЕНСКИ РОМАНИ

По повод 10-годишнината од збирката 100 словенски романи, ФСК организираше серија настани во Љубљана. Главниот настан се одржа во Словенечката филхармонија, каде се претставија некои од најдобрите словенски писатели од 8 словенски земји. Почесен покровител на настанот беше Антон Першак, министерот за култура на Република Словенија.

Празничните настани беа следните:  
“Слушнете ги словенските народи, слушнете го зборот што доаѓа од Бога, зборот, што ги храни човечките души, зборот што води кон познавање на Бога!” Константин Филозоф – Св. Кирил, Проглас

ПАРТНЕРИ

НАСТАНИ

Слушнете го зборот – Poslušajte besedo

Локација: Словенска филхармонија

На главната церемонија, дел од најдобрите современи словенски писатели од 8 словенски земји прочитаа извадоци од нивните дела, и тоа Светослав Нахум (Бугарија), Нада Гашиќ (Хрватска), Димитар Башевски (Македонија), Милорад Мијо Поповиќ (Црна Гора), Роман Сенчин (Русија), Вида Огњеновиќ (Србија), Моника Компаникова (Словачка) и Владо Шабот (Словенија).

Словенските писатели, гости на Филозофскиот факултет

Локација: Катедра за словенски јазици на Филозофскиот факултет при Универзитетот во Љубљана

Словенските писатели ја посетија катедрата за словенски јазици на Филозофскиот факултет при Универзитетот во Љубљана, каде се сретнаа со студентите и нивните професори.

ПУБЛИКАЦИИ

ИЗДВОЈУВАМЕ

Слушнете го зборот под почесно покровителство на Министерот за култура

Главната церемонија Слушнете го зборот се одржа во Словенечката филхармонија под почесно покровителство на Антон Першак, министерот за култура на Република Словенија.

8-те словенски писатели на еден подиум

Извадоци од романите на 8-те словенски писатели од 8 различни словенски земји.

Музиката ја збогати централната церемонија

Книжевната програма Слушнете го зборот беше збогатена со музиката на Катарина Кобал - сопран од Словенија, Ирина Миливојевиќ - српска пијанистка, и Надежда Токарева - руско-словенечка виолинистка.
Scroll to Top