За hас

Форумот на словенски култури (ФСК) е меѓународна непрофитна институција која работи во јавен интерес и за која идејата се роди во културното милје на почетокот на 21-иот век. ФСК официјално е основана во 2004 година и денес обединува повеќе од 300 милиони Словени во тринаесет словенски земји: Белорусија, Бугарија, Босна и Херцеговина, Чешка, Црна Гора, Хрватска, Северна Македонија, Полска, Руската Федерација, Словачка, Словенија и Србија и Украина.

МИСИЈА

Мисијата на ФСК е да ја оживее креативноста на словенските култури. Основна цел на институцијата е да го поврзе словенското културно милје и да го претстави во современ глобален социјален контекст.

Форумот на словенските култури ги поврзува и претставува словенската култура, наука и уметност, нејзиниот творечки набој и културно наследство и активно се грижи за препознатливиот придонес на словенските култури во глобалниот дијалог.

ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ

Назив: Меѓународна фондација – Форум на словенските култури
Скратено име: ФСК – Форум на словенските култури
Адреса: Улица 27 април 47, ​​1000 Љубљана, Словенија

Tелефон: +386 (0)8 205 28 00
Факс: +386 (0)1 256 57 38
E-адреса: info@fsk.si
Веб-страница: https://www.fsk.si

Работно време: секоја среда меѓу 10 и 13 часот
ID за ДДВ: SI 11734086
Матичен број: 2035618
IBAN: SI56 2900 0005 0604 466 (УниКредит Банка Словенија, а.д., Шмартинска 140, 1000 Љубљана, Словенија; SWIFT / BIC: BACXSI22)

ОРГАНИ НА ФСК

Претседател на Управниот одбор на ФСК:

Маја Гојковиќ, вицепремиер и министер за култура и информации на Република Србија

 

Членови

 • Боил Банов, Министер за култура на Република Бугарија
 • Весна Братиќ, Министерка за образование, наука, култура и спорт на Република Црна Гора
 • Олга Љубимова, Министерка за култура на Руската Федерација
 • Нина Обуљен Коржинек, Министерка за култура на Република Хрватска
 • Ирена Стефоска, Министерка за култура на Република Северна Македонија

и претставници на државите набљудувачи.

Претседател: Младен Весковиќ / Србија

Членови:

 • Гојко Божовиќ / Србија
 • Дубравка Џуриќ Немец / Хрватска
 • Анатоли Крејдич / Белорусија
 • Томислав Османли / Северна Македонија
 • Милорад Поповиќ / Црна Гора
 • Јулија A. Созина / Руска Федерација

Мирослава Валова / Словачка

Членови:

 • Александар Арсовски / Северна Македонија
 • Матеа Брстило Решетар / Хрватска
 • Емилиа Лачна / Словачка
 • Вера Лубуриќ / Црна Гора
 • Аида Шабановиќ / Босна и Херцеговина*
 • Огњан Тодоров / Бугарија
 • Мирослава Турковиќ / Србија

Претседател на Управниот одбор на ФСК:

Маја Гојковиќ, вицепремиер и министер за култура и информации на Република Србија

 

Членови

 • Боил Банов, Министер за култура на Република Бугарија
 • Весна Братиќ, Министерка за образование, наука, култура и спорт на Република Црна Гора
 • Олга Љубимова, Министерка за култура на Руската Федерација
 • Нина Обуљен Коржинек, Министерка за култура на Република Хрватска
 • Ирена Стефоска, Министерка за култура на Република Северна Македонија

и претставници на државите набљудувачи.

Претседател:

Дубравка Џуриќ Немец / Хрватска

Членови:

 • Стојанка Атанасова / Бугарија
 • Андрија Радуловиќ / Црна Гора
 • Тања Џаковиќ / Босна и Херцеговина*
 • Вадим Дуда / Руска Федерација
 • Татјана Краљевска Лазарова / Северна Македонија
 • Перина Меиќ / Босна и Херцеговина*
 • Петар Миладинов / Бугарија
 • Гордан Николов / Северна Македонија
 • Јулија А. Созина / Руска Федерација
 • Билјана Туџаровска Ќупева / Северна Македонија
 • Младен Весковиќ / Србија

и претставници на државите набљудувачи:

 • Вероника Фалтова / Чешка
 • Мирослав Кана / Словачка
 • Викториа Ратобилска / Белорусија
 • Војтеч Мерунка / Чешка

*во мирување

Претседател: Младен Весковиќ / Србија

Членови:

 • Гојко Божовиќ / Србија
 • Дубравка Џуриќ Немец / Хрватска
 • Анатоли Крејдич / Белорусија
 • Томислав Османли / Северна Македонија
 • Милорад Поповиќ / Црна Гора
 • Јулија A. Созина / Руска Федерација

Мирослава Валова / Словачка

Членови:

 • Александар Арсовски / Северна Македонија
 • Матеа Брстило Решетар / Хрватска
 • Емилиа Лачна / Словачка
 • Вера Лубуриќ / Црна Гора
 • Аида Шабановиќ / Босна и Херцеговина*
 • Огњан Тодоров / Бугарија
 • Мирослава Турковиќ / Србија

ФСК држави

Coordinates of this location not found

ПОЧЕСНИ АМБАСАДОРИ И АМБАСАДОРИ

There is an amazing, and growing number of Slavic museums and heritage sites which extend their role in society with a significant local or national impact. That is admirable in itself, but these experiences need to be shared, seen and acknowledged. And the Živa Award – with all its applicants – is a major entrance point for the FSK stakeholders, colleagues and audiences.

The Award serves as a platform for sharing and promoting – in Slavic countries as well as in the broader group of European countries. Both main awards (The Živa Award for the

Best Slavic Museum and the Živa Award for the Best Slavic Heritage Site) are dedicated to the promotion of the protection, preservation, education and communication of museum collections, and of heritage sites, their diversity in type, size and contents as well as their social role by highlighting their innovative and creative approaches, accessibility to the public and openness, their impact on societies, and their contribution to the development of museological principles and ideas.

Називот почесен амбасадор на ФСК им се доделува на поединци за нивниот вреден придонес во основањето и делувањето на ФСК.

Почесни амбасадори:

 • Божо Бишкупиќ / Хрватска, поранешен министер за култура на Република Хрватска
 • Др. Весна Килибарда / Црна Гора, поранешна министерка за култура на Србија и Црна Гора
 • Бранислав Миќуновиќ / Црна Гора, поранешен министер за култура на Република Црна Гора
 • Никола Попов / Бугарија, член на првиот управен одбор на ФСК
 • Благоје Стефановски / Северна Македонија, поранешен министер за култура на Република Северна Македонија
 • Михаил Швидкој / Руска Федерација, специјален претставник на претседателот на Руската Федерација за меѓународна културна соработка

Називот амбасадор на ФСК им се доделува на поединци за нивниот вреден придонес во промоцијата на фондацијата и воспоставувањето врски.

Амбасадори

 • Јернеја Батич / Словенија
  Градска општина Љубљана
 • Билјана Чамур Веселиновиќ / Босна и Херцеговина
  Министерство за цивилни работи на Босна и Херцеговина
 • Дубравка Џуриќ Немец / Хрватска
  Министерство за култура и медиуми на Република Хрватска
 • Елена Ѓурцова / Словачка
  Министерство за култура на Република Словачка
 • Владимир Копицл / Србија
  писател
 • Крум Лазаров / Бугарија
  Словенско здружение на Бугарија
 • Драгица Милиќ / Црна Гора
  Министерство за образование, наука, култура и спорт на Република Црна Гора
 • Гордан Николов / Северна Македонија
  Музеј на Република Северна Македонија
 • Јулија A. Созина / Руска Федерација
  Серуска државна библиотека за странска литература – M. И. Рудомино
 • Лидија Топузовска / Северна Македонија
  поранешна вработена во Министерството за култура на Северна Македонија
 • Младен Весковиќ / Србија
  Министерство за култура и информации на Република Србија
 • Владо Жабот / Словенија
  писател

ГЛАВНА КАНЦЕЛАРИЈА НА ФСК

ИСТОРИЈА НА ФСК

Форумот на словенските култури (ФСК) е непрофитна и невладина институција што ги поврзува Бугарија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Северна Македонија, Полска, Русија, Србија, Црна Гора, Словенија, Белорусија, Словачка, Украина и Чешка во меѓународна организациска структура. За време на своето работење од 2004 година, ФСК стана промотор на активен меѓукултурен дијалог меѓу словенските земји.

ИЗВЕШТАИ И ПОЛИТИКА

Поради своето обврзување за поголема транспарентност и поголем пристап до информации од јавен карактер, ФСК со Вас ја споделува политиката на приватност и годишните извештаи.

Придружете ни се и искористете ги ексклузивните привилегии како што се бесплатен влез, специјални попусти и многу повеќе.

Scroll to Top