Чиста 10-ka!

По повод 10-годишнината од своето постоење, Форумот на словенските култури подготви разновидна програма под заеднички наслов Чиста 10-ка! Повеќе од 200 изведувачи ја приближија словенската душа до пошироката јавност и го покажаа ритамот на словенското срце.

Програмата Чиста 10-ka! ги вклучи следниве настани:
“Пред десет години, започнавте од нула, со идеја да отворите мисловни текови во просторот на словенските култури. Денес ги поврзувате креативните јадра на триста милиони Словени од тринаесет словенски земји. Можеби сè уште не сте доволно препознатливи дома, но затоа сте доволно познати сега во УНЕСКО во Париз и Советот на Европа во Стразбур. Но, Вашите амбиции се уште поголеми: да станете референтна глобална платформа за меѓукултурен дијалог на словенските култури и поврзувачки центар на словенските земји во областа на уметноста и науката. Со оглед на она што го постигнавте, верувам дека ќе можете да ја реализирате својата визија. Среќно! ”
Борут Пахор, претседател на Република Словенија

ПАРТНЕРИ

НАСТАНИ

Словенска душа

Локација: Плоштад на замокот

Словенечките ученици од основното и средното училиште од Марибор, на трибините во центарот на градот презентираа како ја гледаат и чувствуваат словенската душа. Претставниците на словенските амбасади, словенските друштва и другите организации во Словенија, исто така, ја илустрираа нивната интерпретација на словенската душа.

Ритамот на словенското срце

Локација: Ветрињски двор

Програмата Ритамот на словенското срце вклучуваше настапи на фолклорни и музички групи, хорови, музичари и писатели. Слушнавме и видовме: словенечки маршеви, чешки песни, читања и настапи на полскиот поет, словачка литература и гостување во живо на поетот Јосип Ости. Настапуваа и фолклорни групи кои ги доближија до публиката традиционалните танцови на Босна и Херцеговина, Бугарија, Северна Македонија и Србија. Рускиот хор Талисман испеа и руски народни песни.

Слушнете го зборот

Локација: СНГ Марибор

Академијата „Слушнете го зборот“ се одржа како прилика за читање на извадоци од литературните дела на добитниците на Нобелова награда и народна и музичка уметност од словенски композитори изведени од Тробилниот ансамбл на Симфонискиот оркестар на РТВ Словенија под раководство на диригентот, тромбонистот и композиторот Лојзе Крајнчан.

ПУБЛИКАЦИИ

ИСТАКНУВАМЕ

Свечен прием на градоначалникот на Марибор

Градоначалникот на општина Марибор подготви прием за почесните гости во Градската општина Ротовж.

Сценарио на Драго Јанчар

Сценариото за програмата на гала настанот Слушнете го зборот! Го напиша Драго Јанчар.

Словенски цртани филмови на платно

Во библиотеката „Марибор“ се одржаа проекции на словенските цртани филмови од Бугарија, Чешка, Хрватска, Полска, Русија, Словачка, Словенија и Украина.
Scroll to Top