FSK v Ljubljani gostil delegacijo ruskega državnega Muzeja Leva Tolstoja

FSK v Ljubljani gostil delegacijo ruskega državnega Muzeja Leva Tolstoja

Na povabilo mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur je med 23. in 25. marcem 2017 v Ljubljani gostovala delegacija ruskega državnega muzeja Leva Tolstoja iz Jasne Poljane. Začetek pomladi sta z rusko literaturo obarvali dr. Galina Aleksejeva, vodja raziskovanja v državnem muzeju Leva Tolstoja v Jasni Poljani in predsednica Mednarodnega odbora za muzeje literature v Mednarodnem muzejskem svetu (ICOM), in Julija Vronska, vodja mednarodnih projektov v muzeju Leva Tolstoja v Jasni Poljani ter vodja knjižne nagrade Jasna Poljana.

Prvi dogodek pod naslovom »Tolstoj in Jasna Poljana nekoč in danes« s poudarkom na Tolstojevem literarnem muzeju med zgodovino in poslanstvom je potekal v ljubljanski knjigarni Konzorcij. Ob zaključku »Festivala Tolstoj, iskalec resnice« pa je v Cankarjevem domu, osrednji slovenski kulturni ustanovi, dr. Galina Aleksejeva vodila predavanje »V iskanju resnice: Tolstoj in utopija«. V središču slednjega je bilo Tolstojevo vseživljenjsko zanimanje za utopične družbe. Po predavanju je sledil pogovor, v katerem je Julija Vronska med drugim predstavila prestižno literarno nagrado Jasna Poljana. Zanjo je letos prvič med tujimi avtorji nominiran Slovenec, in sicer Drago Jančar.

Z gostovanjem delegacije ruskega državnega muzeja Leva Tolstoja se nadaljuje sodelovanje FSK z omenjenim muzejem, nekdanjim domom velikana svetovne književnosti. Slednji je bil leta 2015 nagrajen z nagrado Živa za najboljši slovanski muzej.

Scroll to Top